Door Ryan Jones, Israel Today, 1 september 2013.
Inleiding Likoed Nederland: Eerder verbijsterde president Obama al met zijn steun aan moslimfundamentalisten in Turkije, Egypte en Syrië. Dit was tot de schrik van christenen, joden en gematigde moslims in het Midden-Oosten.
Daar komt het gedraai rond het ingrijpen in Syrië bovenop. Zelfs over het afschieten van wat raketten twijfelt Obama. De leider van de vrije wereld is een meelijwekkende figuur geworden.
Welke politieke voordelen de Amerikaanse president Barack Obama in eigen land ook hoopt te verkrijgen met zijn weifelende aanpak van de crisis in Syrië, in het Midden-Oosten is bijna iedereen het er over eens, dat de Amerikaanse leider laat zien dat hij een ernstig gebrek aan ervaring heeft.
Na een aanval met chemische wapens, waarbij meer dan 1.000 mensen werden gedood, begon Obama met de voorbereidingen voor een Amerikaanse militaire actie om het regime van de omstreden Syrische dictator Bashar Assad te straffen .
Obama stelde zondag in een toespraak tot het Amerikaanse volk duidelijk dat hij had ‘besloten dat de Verenigde Staten een militaire actie zal uitvoeren tegen doelen van het Syrische regime’, als afschrikking tegen elk soortgelijk gebruik van chemische wapens door Syrië of andere legers in de regio in de toekomst.
Maar in dezelfde toespraak maakte Obama een tweede besluit bekend: “Ik wil goedkeuring vragen voor het gebruik van geweld aan de vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk in het Congres.”
Hoe nobel dat ook mag klinken, het Congres zal pas weer bijeenkomen op 9 september, en zelfs dan beginnen de beide huizen van het Amerikaanse parlement met debatteren over de kwestie, een proces dat dagen of zelfs weken kan duren voordat een beslissing wordt genomen.
Intussen zeggen zowel Israël als zijn Arabische buren dat Obama de VS zwakker dan ooit doet lijken in dit zeer wispelturige deel van de wereld.
“Obama praat alleen maar. Hij is zo zwak en nutteloos”, vertelde een Syrische vrouw aan The New York Times .
Hisham Melhem, chef-de-bureau van Al Arabiya in Washington, waarschuwde dat het hele fiasco ertoe kan leiden, “dat de VS zwakheid en zorgeloosheid wordt verweten, wat zijn verminderde invloed in de regio weerspiegelt”.
Zoals te verwachten prezen Syrische functionarissen het gesignaleerde gedraai van Obama als een overwinning over de ‘Grote Satan’. “Obama kwam terug van zijn beslissing. Hij moest de overwinning van Syrië toegeven”, verklaarde de moefti van Syrië, Sjeik Ahmad Badr al-Din Hassoun.
Een vooraanstaand lid van de Syrische rebellen vertelde de Israëlische nieuwssite Ynet dat “als er uitstel is van (militaire) actie, zal dit een belediging zijn voor het Westen in het algemeen en voor de VS in het bijzonder”.
Israëli’s zijn eveneens niet onder de indruk van Obama’s aarzelende en besluiteloze aanpak van de situatie. Niet bij name genoemde regeringsfunctionarissen merkten op, dat Israël in elk vredesproces wordt gezegd riskante concessies te doen voor vrede, omdat het Westen zijn veiligheid zal garanderen. Maar de betrouwbaarheid van deze beloften wordt nu sterk in twijfel getrokken.
De Israëlische commentator en activist David Ha’ivri vatte de gevoelens in het Midden-Oosten samen in deze tweet op zijn Twitter-account:
“Obama heeft een grote mond, en er is meer kans op dat hij ons in problemen brengt dan dat hij enig echt probleem oplost. (…) De volken van het hele Midden-Oosten zijn vandaag verenigd in hun medelijden met het volk van Amerika.”