• Donderdag, 21 November 2019
  • 23 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Nieuwsuur: Israël behandelt Syrische slachtoffers

Donderdag, September 12, 2013 / Last Modified: Maandag, Januari 1, 2018

Op 7 juli 2013 schreef Likoed Nederland aan de redactie van Nieuwsuur – na een onevenwichtig anti-Israël item in hun uitzending: “Wij hopen dat u in een toekomstige uitzending deze onevenwichtigheid in de berichtgeving wilt herstellen.”
Of dit geholpen heeft, kunnen wij niet beweren, maar feit is dat Nieuwsuur gisteren zo waar een zeer positief item over Israël in de uitzending had.

 

De beschrijving van de redactie van Nieuwsuur van de uitzending:

Terwijl de diplomatie een uitweg zoekt, gaat de oorlog in Syrië door. Medische faciliteiten zijn schaars en een deel van de gewonden belandt daarom in Israëlische ziekenhuizen. Opmerkelijk, want officieel zijn Syrië en Israël nog in oorlog. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal bezocht een van de ziekenhuizen.

 

Onpartijdig

In de Israëlische stad Safed, op een klein uur rijden van de grens met Syrië, zijn dit jaar al bijna honderd Syrische patiënten behandeld. De doctoren willen zich niet laten leiden door politieke conflicten en de oorlog. Zij openen de deuren voor iedereen die hulp nodig heeft.

Sinds februari dit jaar worden meer en meer gewonde Syriërs aan de andere kant van de grens verzorgd. In het Ziv Medical Center liggen nu nog zestien Syrische patiënten, allemaal binnengebracht door het Israëlisch leger.

 

Gemengde gevoelens

De Syriërs kampen met gemengde gevoelens. Ze aanvaarden de hulp, maar zijn bang voor de gevolgen. Velen van hen durven niet terug te keren naar hun vaderland en willen niet praten over de hulp van Israëlische kant.

 

Oorlogsgeweld

De Israëlische artsen geven hulp in reactie op het oorlogsgeweld aan de Syrische grens. Hun regering wil benadrukt dat ze niet betrokken wil raken bij de Syrische burgeroorlog, maar is wel voor een internationale militaire aanval op Syrië. De Israëlische minister Uri Ariel van Huisvesting had vorige week nog kritiek op de afwachtende houding van Obama.

 

NB Meer over de Israëlische hulp aan Syrische slachtoffers:

-- Reacties gesloten.