• Donderdag, 21 November 2019
  • 23 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Israëlische gezondheidszorg efficiënter dan die in alle Europese landen

Dinsdag, September 3, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Artikel van Likoed Nederland in het kader van ‘ongehoord nieuws’, 3 september 2013.

Tijd voor goed nieuws over Israël – dat u dus waarschijnlijk niet in de Nederlandse media zult aantreffen.

De Israëlische werkloosheid is verder gedaald, naar een nieuw laagste niveau in dertig jaar (6,3%). Een knappe prestatie ten opzichte van Europa, waar de werkloosheid bijna het dubbele is (12,1%), juist het hoogste niveau van de afgelopen dertig jaar.

De Israëlische ruimtevaartindustrie heeft een nieuwe communicatiesatelliet in een baan om de aarde gebracht. Ook een prestatie waar niet veel landen toe in staat zijn.

En, zoals de titel van dit artikel aangeeft, blijkt uit een onderzoek van Bloomberg dat Israël een efficiëntere gezondheidszorg heeft dan die in alle Europese landen.

Israël staat wereldwijd op de vierde plaats – na drie Aziatische landen: Hong Kong, Singapore en Japan.

De vergelijking met bijvoorbeeld Nederland valt zeer schrijnend uit voor Nederland. Nederland geeft per inwoner bijna twee-en-een-half keer zo veel uit aan gezondheidszorg dan Israël ($ 5.995 tegen $ 2.426).
Toch is de levensverwachting in Nederland lager dan het door terreur geplaagde Israël (81,2 tegen 81,8 jaar). De levensverwachting wordt gezien als belangrijke indicator voor de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Ook gecorrigeerd voor het verschil in welvaartsniveau, geeft Nederland veel meer uit: als percentage van het nationaal inkomen geeft Nederland 13% uit, tegen Israël 7,8%.

Hoe triest was het dan wel niet, dat dagblad Trouw meende Israël te moeten bashen met een artikel dat de kwaliteit van de Israëlische gezondheidszorg belachelijk maakte.
Het had beter kunnen kijken wat er van het Israëlische succes te leren is.

 

 

-- Reacties gesloten.