• Zondag, 17 November 2019
  • 19 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Iraanse leugen – en onze media verspreiden die weer

Woensdag, September 11, 2013 / Last Modified: Maandag, Januari 8, 2018

Artikel ten behoeve van het ‘dossier media leugens’, 11 september 2013.

Het zou ondertussen in Nederland toch wel bekend moeten zijn dat de Arabische berichtgeving vaak niet klopt.
Dat schreven wij hier twee weken geleden
, nadat het ANP weer eens twee Palestijnse leugens had verspreid.

Het had een persbericht de wereld in geholpen waarin stond dat de Palestijnen de vredesbesprekingen zouden hebben afgezegd, wat door alle belangrijke nieuwssites werd overgenomen (omdat Israël drie Palestijnse geweldplegers had gedood). Dat bericht bleek volledig door de Palestijnen te zijn verzonnen.

Je zou denken dat er bij het ANP iemand beschaamd zou zeggen: “De informatie uit Arabisch-islamitische landen over Israël of Joden is nu zo vaak onbetrouwbaar gebleken, laten wij die alleen nog aan de Nederlandse media verspreiden na een zeer grondige verificatie.”

Dat blijkt niet het geval, want op 4 september ’s avonds verspreidde het ANP een persbericht dat de nieuwe Iraanse president Rouhani de Joden op Twitter een gelukkig Joods Nieuwjaar hebben gewenst.

Dat bericht had zeker bellen moeten doen rinkelen, want waarom zou het Iraanse regime opeens vriendelijk doen tegen Joden?
Want het Iraanse regime beschuldigt de Joden van de gekste dingen – van het verspreiden van drugs tot en met het homoseksueel willen maken van de wereld.

Het ANP schreef dit keer wel dat niet kon worden gecontroleerd of het bericht echt was, maar “zijn medewerkers hebben het niet tegengesproken.” Waarom dan niet wachten op een officiële bevestiging of ontkenning?

Want het aan het Iraanse regime verbonden persbureau FARS ontkende de volgende ochtend vroeg al op haar Engelstalige website dat president Rouhani die nieuwjaarswensen niet had aangeboden.

Sterker nog, de president heeft niet eens een Twitter account. Het bericht wijst er op dat officiële berichtgeving van de president alleen door zijn kantoor uitgebracht kan worden.

Hoe kan iemand geloven dat Iran de Joden een goed jaar zouden toewensen, hoor je het Iraanse persbureau bijna denken.

Maar toch heeft het ANP dit ‘nieuws’ Nederland ingezonden en wederom heeft het ANP geen rectificatie uit doen laten gaan.
Daardoor kunt u het bericht nu – een week later – nog steeds terugvinden bij belangrijke nieuwssites van bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad, Volkskrant en Trouw.

Triest dat Nederlanders zo de waarheid onthouden wordt, zowel die over het Iraanse regime als over de slechte verificatie van nieuwsitems door het ANP.

-- Reacties gesloten.