• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Antisemiet schrijft voor de VARA

Zondag, September 8, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Ingekorte versie van twee artikelen door Ratna Pelle: Peter Edel en Joop.nl en Het complot van Peter Edel en Joop op Israel-Palestijnen.blogspot.nl, 8 september 2013.

Onlangs kwam ik weer eens een stukje tegen van Peter Edel op Joop.nl. De eerste keer dat ik zijn naam daar zag staan, was ik verbaasd. Peter Edel, toch niet die van De Schaduw van de Ster, dat antisemitische boek? Joop is toch een nette linkse anti-Israël website, die zich verre houdt van dat soort ideeën en figuren?

Ik had het fout, en toen ik dat – voorzichtig – in een reactie schreef, werd die geweigerd, omdat het, zo liet eindredacteur en baas Francisco van Jole weten, toch wel ver ging om Edel van antisemitisme te beschuldigen (terwijl ik en alleen sprak van het ‘dubieuze boek van Edel’).
Enig googelen leert dat meer mensen zich hebben verbaasd over het feit dat Joop een antisemiet als vaste auteur heeft en dat ook ter linkerzijde op forse kritiek kan rekenen.

In de Monitor Racisme & Extremisme, Negende rapportage, redactie Peter R. Rodrigues en Jaap van Donselaar, Amsterdam University Press, 2010, luidt het oordeel over Edels boek ‘De schaduw van de ster’ als volgt:

“Parallellen tussen zionisme en nazisme duiken voortdurend op in De schaduw van de ster(2002), een antizionistisch pamflet van Peter Edel dat de grens naar antisemitisme overschrijdt in een mix van oude en jongere antisemitische mythen en samenzweringstheorieën.

Wat Edel in grote lijnen doet, is het antisemitisme van alle tijden, tot en met dat van Hitler en de nazi’s, voorstellen als een door (samenzwerende) Joden zelf in het leven geroepen en voor eigen gewin versterkt fenomeen. Dat is zijn onwrikbare, uiterst vijandige drogbeeld, waar hij zijn glibberige teksten omheen boetseert als schijnbaar redelijke en verzachtende dekmantel. De truc is dat Edel zich voordoet als een tegenstander van antisemitisme, maar tegelijk in schrille kleuren Joden als uitzonderlijk boosaardige manipulators van de wereldgeschiedenis afschildert – in die zin is hij een crypto-antisemiet.”

Misschien dat deze of gene Joop ook nog eens kan aanspreken op het feit dat men een antisemiet als vaste auteur heeft, op een site die wordt gefinancierd door de VARA en dus indirect ook door haar abonnees [LN: en de belastingbetalers!]. Hieronder nog een kritiek, uit radicaal-linkse hoek en dus niet van sympathisanten van Israël die felle en onredelijke kritiek op Israël nog weleens antisemitisch willen noemen. Ronald Eissens schreef in ‘Gebladerte’ anno 2001:

“Kortom, de slachtoffers hebben niet alleen zelf de holocaust grotendeels op hun geweten, het eigenlijke doel (!) van degenen die de nazi’s financierden, volgens Edel het Angelsaksische establishment en joodse bankiers, was de vernietiging van het Duitse volk.

Edel geeft Hitler, die altijd beweerde dat ‘de internationale jood’ Duitsland kapot wilden maken, dus gelijk.
Door de Duitsers te willen vernietigen hebben de joden zichzelf vernietigd. Hiermee is de cirkelredenering rond en schaart Edel zich in de gelederen van revisionisten.”

Opvallend is dus dat de radicaal linkse media waar Edel voor schreef wel fundamentele kritiek op hem toelieten, maar dat het op het oog veel gematigdere Joop geen enkele discussie en weerwoord duldt. Jole bepaalt daar met enkele andere redacteuren het beleid en de rest kan slikken. Terwijl er geregeld anti-Israël opiniestukken te lezen zijn, en de ‘nieuwsartikelen’ ook allemaal eenzijdig negatief zijn, is een visie van de andere kant nauwelijks te vinden. Pro-Israël reacties worden streng gecensureerd [dat er ook de ervaring van Likoed Nederland], anti nauwelijks, of men moet nog veel ergere bagger tegenhouden.

In zijn laatste artikel voor Joop.NL legt Peter Edel uit hoe de neocons in de VS met Israël, Erdogan en Saoedi-Arabië samenspannen tegen Assad. Edel duidt Israël vrij consequent aan met ‘de zionistische staat’, wat nogal doet denken aan ‘de zionistische entiteit’, wat in de Arabische wereld vooral vroeger veel werd gebezigd om te laten zien dat men Israël niet erkende. Als rabiaat antizionist mag dit wellicht niet verbazen, maar het komt toch wat vreemd en ook onvolwassen over om een staat niet bij zijn gewone gangbare naam te noemen.
Zijn artikel is doorspekt met complottheorieën en vage beweringen over ‘geruchten’ die zich ‘opstapelen’ en ‘berichten’ die ‘verschenen’ en verder vooral veel insinuaties. Zo had Bandar een ontmoeting met president Poetin en bood hem goedkope Saoedische olie aan en bescherming tegen de door Saoedi-Arabië gesteunde Tsjetsjeense terroristen tijdens de Olympische spelen. In ruil moest Poetin Assad laten vallen.

Nergens wordt [zoals gebruikelijk bij Edel] een bron vermeld, laat staan een link gegeven. We moeten het allemaal maar aannemen van iemand die tien jaar geleden beweerde dat Hitler mede werd gefinancierd door Joodse bankiers, dat Heydrich en andere nazi-kopstukken Joods bloed hadden, iemand die sprak van de ‘gaskamer mythe’ en beweerde: “In Auschwitz vonden meer gevangenen de dood door dwangarbeid en door slechte levensomstandigheden dan door de gaskamers”.

Als je z’n recente tweets over de zionistische controle van de media en het echte dan wel onechte Joodse volk ziet is het duidelijk dat er een flinterdun laagje op zijn antisemitische ideeën zit.
Z’n vele complotachtige ongefundeerde beweringen zijn daarnaast blijkbaar ook geen enkel probleem voor Joop. Ik zou zeggen: VARA abonnees, kom in actie en eis goede en betrouwbare opiniemakers op Uw Eigen Opinie Pagina.

Joop ontkent bij monde van Van Jole ondertussen in alle toonaarden dat Edel een antisemiet is, of was, en ziet geen enkel probleem in het bieden van een podium aan Edel.

-- Reacties gesloten.