• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Nieuwsuur: Is voetbal racisme het ergst in Israël?

Zondag, Juli 7, 2013 / Last Modified: Maandag, Maart 10, 2014

Brief aan de redactie van Nieuwsuur inzake de reportage over racisme in het Israëlische voetbal van 10 juni 2013.

Rajoub sons bitchesZoals u weet, behoort volgens de journalistieke code de journalist fair te werk te gaan bij het selecteren van nieuws.
Daarbij past volgens ons niet het brengen van kleine negatieve zaken in de Israëlische samenleving en het tegelijkertijd negeren van veel ernstiger negatieve aspecten van de Palestijnse/Arabische samenleving.

Dit lijkt ons strijdig met de journalistieke norm: “Bij het selecteren van nieuws gaat de journalist fair te werk.” (lid 14 van de Code voor de Journalistiek)

U heeft voor zover ons bekend het afgelopen jaar geen aandacht besteed aan de huidige wijdverbreide en officieel gestimuleerde Jodenhaat in de islamitische wereld.

Een aantal van de meest afschuwelijke voorbeelden vindt u hier: Het zwijgen van de media over de tweede holocaust.
Honderden andere voorbeelden vindt u hier: Clips van de Arabische en Palestijnse televisie.

Daarom verbaast het ons dat u in uw uitzending van 11 juni 2013 wel een heel item besteed aan een groepje circa 200 racistische voetbalfans in Israël, want:
1. Zulke groepjes komen in vrijwel elk land voor, en nog wel erger. Bijvoorbeeld hier.
2. Regering en bevolking van Israël keuren dit racisme sterk en breed gedragen af.

Waarom was dit dan toch een item? Alleen vanwege het huidige EK?
Zelfs dan zijn er (veel) ernstiger zaken over racisme in de regio te rapporteren, en dan niet van Israëlische kant.

Wij denken dan bijvoorbeeld aan het officiële Palestijns voetbaltoernooi, vernoemd naar iemand die de massamoord op 125 Joden op zijn geweten heeft.
En wat te denken van de weigering van de Palestijnse voetbalbond om vriendschappelijke wedstrijden met Joden te spelen, in het kader van het bezoek van FC Barcelona. Dit omdat zij, in de woorden van de voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, alles doen om “geen Joden, geen duivels, geen zionistische klootzakken hoeven tegen te komen.”

Die stimulering van Jodenhaat – juist bij de jeugd – en het afwijzen van contact met Joden is nu juist de belangrijkste reden waarom werkelijke vrede zo moeilijk te bereiken is.

Wij hopen dat u in een toekomstige uitzending deze onevenwichtigheid in de berichtgeving wilt herstellen.

Eén reactie op “Nieuwsuur: Is voetbal racisme het ergst in Israël?

  1. […] Zie daar Israëls ‘vredespartner’, die de Palestijnse kinderen hiermee opvoedt. Dit is een flagrante schending van de gesloten akkoorden, waarbij de Palestijnse Autoriteit zich verplicht heeft tot ‘vredeseducatie’. Dit haat zaaien van generatie op generatie is ook de reden waarom echte vrede niet te bereiken is. Maar de media en de politiek zullen het wel weer doodzwijgen. Net zoals wat in Israël negatief is, door hen honderdvoudig wordt uitvergroot. […]

-- Reacties gesloten.