• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Palestijnse zakenmensen worden stelselmatig geïntimideerd

Dinsdag, Juni 4, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Khaled Abu Toameh, Palestijns journalist. Vertaling: Erik Veldhuizen, 4 juni 2013.

Na het verwerpen van het plan van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om de Palestijnse economie te stimuleren door 4 miljard dollar te investeren in de privé-sector, hebben de Palestijnen ondernemers bedreigd die willen samenwerken met Israëlische partners.

Kerry’s plan, dat vorige week werd onthuld op het World Economic Forum in Jordanië, is door veel Palestijnen beoordeeld als een Amerikaanse poging om ze te om te kopen voor politieke concessies aan Israël.

Maar verscheidene Palestijnse zakenlieden die de conferentie bijwoonden, hebben het economisch plan van Kerry verwelkomd en de wens geuit voor een ontmoeting met hun Israëlische collega’s om te praten over gezamenlijke investeringen in de Westelijke Jordaanoever.

Sommige Palestijnse zakenlieden die het aandurfde om een ontmoeting met Israëlische collega’s te plannen zijn in de afgelopen paar dagen geconfronteerd met bedreigingen en boycotten tegen hen en hun bedrijven.
De bedreigingen werden geuit door diverse Palestijnse organisaties en individuen, maar ook door politieke activisten van verschillende Palestijnse groepen in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
Een van de Palestijnse zakenlieden die aangevallen was, is Munib al-Masri, vaak omschreven als de rijkste Palestijn in de wereld. Al-Masri is door Palestijnen scherp veroordeeld voor een ontmoeting met de Israëlische zakenlieden vóór, tijdens en na de conferentie in Jordanië

Ter verdediging, zei Al-Masri dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas van tevoren wist over de ontmoetingen met de Israëli’s. Al-Masri betuigde “spijt” over de beschuldigingen en dreigementen van de Palestijnse campagne tegen “normalisering” met Israël. Palestijnse zakenlieden uit de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, die onlangs een bezoek brachten aan Haifa, op uitnodiging van de Kamer van Koophandel zijn ook het doelwit van de “anti-normalisatie” campagnevoerders. De campagne bereikte zijn hoogtepunt afgelopen week toen verschillende Palestijnse vakbonden en politieke groepen een persconferentie hielden in Ramallah met een krachtige veroordeling aan het adres van Palestijnen die een ontmoeting hadden met de Israëli’s.

“Wij verwerpen en veroordelen normalisering in de theorie en praktijk,” verklaarden de activisten.
De Palestijnse Schrijvers Bond doet ook mee aan de campagne tot opruiing en intimidatie tegen Palestijnse zakenlieden. De voorzitter van de vakbond, Murad Sudani, dreigde een “zwarte lijst” met de namen van zakenlieden, politici en academici die betrapt zijn op een ontmoeting met Israëli’s te willen publiceren.

De campagne tegen Palestijnse zakenlieden wordt gevoerd onder het toeziend oog van de leiders van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. Tot nu toe heeft geen enkele vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit zich uitgesproken in het openbaar tegen de intimidatie van de Palestijnse zakenlieden.

Evenmin heeft de Palestijnse premier Salam Fayyad, een alom gerespecteerde econoom, het opgenomen voor de zakenlieden. Veel van degenen die verantwoordelijk zijn voor de “anti-normalisatie”-campagne zijn, in feite, aangesloten bij Mahmoud Abbas’ regerende Fatah-factie. De campagne van intimidatie tegen de Palestijnse zakenlieden zal niet alleen Kerry’s plan blokkeren om de Palestijnse economie te stimuleren, maar ook schrikt het potentiële investeerders af van de lancering van de broodnodige projecten op de Westelijke Jordaanoever. De campagne heeft al geleid tot annulering van de geplande vergaderingen tussen Palestijnse en Israëlische zakenlieden. De grootste verliezers zijn de Palestijnen.

Degenen die ondernemers bedreigen willen geen economische welvaart zien in de Palestijnse gebieden. In plaats daarvan, willen ze de Palestijnen laten wonen in ellende en frustratie om ze levend houden voor de strijd tegen Israël.

-- Reacties gesloten.