• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Massale Palestijnse bos brandstichtingen

Maandag, Juni 3, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

The Algemeiner. Vertaling en bewerking door Roelf-Jan Wentholt, 3 juni 2013.

Als het nou zo was geweest dat Joden bosbranden hadden gesticht in de buurt van Arabische dorpen om zo die dorpen aan te vallen, dan zou het NOS Journaal het groot gebracht hebben: “Joodse kolonisten stichten bosbranden bij Arabische dorpen.”
Monique van Hoogstraten zou overuren gedraaid hebben. Nu het andersom is wordt het verzwegen.

In de maand mei deed zich een uitbarsting voor van terroristische brandstichtingen geïnspireerd door de verwoestende bosbrand van Carmel [2010], aldus de brandweer van Jeruzalem.

Aanvallen door brandstichting hebben zich met een alarmerende regelmaat voorgedaan in de afgelopen maand (mei) rond Jeruzalem. Politie en Brandweer menen dat de brandstichtingen politiek gemotiveerd zijn.

De twee meest gebruikte brandstichtinglocaties zijn het Hashalom Bos in Zuid-Oost Jeruzalem en de bossen rond de Ofrit legerbasis op de Olijfberg, vlak bij het Arabische dorpje Issawiya, zo meldt de Israëlische woordvoerder Mickey Rosenfeld aan de Algemeiner.

Deze brandaanvallen namen het afgelopen jaar al toe in frequentie maar in de maand mei was er een zeer sterke toename, aldus Kapitein Asaf Abras, woordvoerder van de Brandweer van Jeruzalem. “We noemen het een nieuw type terroristische aanval”, voegde hij toe.

“Het verschijnsel begon het afgelopen jaar”, stelt Abras. “In het bijzonder vlak bij de Arabische dorpjes aan de noordkant van Jeruzalem”. In totaal zijn er 80 (tachtig) van zulke aanvallen geweest, alleen al in deze streek gedurende de eerste 23 dagen van de afgelopen maand, zegt Abras.

“Op de Ofrit legerbasis, rondom en binnenin de basis zagen we deze maand 15 pogingen”, legt Abras uit. Het Hashalom Bos, ook bekend als het Bos van de Vrede, was het doel van 20 zulke aanvallen in dezelfde periode.

“Zij noemen het ‘het Bos van de Vrede’ maar er is geen vrede daar”, zegt Abras, terwijl hij uitlegt hoe makkelijk het is om brand te stichten in dit bosrijke landschap.

“Zij kunnen boven aan de heuvel gaan staan en dan een brandende autoband naar beneden laten rollen. Je hebt er niet meer dan twee man voor nodig, een brandende band en lucifers”, legt hij uit.

Abras zegt dat er ook Molotovcocktails zijn gebruikt en “bij een van de laatste brandaanvallen werd vuurwerk gebruikt dat de daders van een afstand in het bos gooien.”

Abras benadrukt dat de verwoestende brand van Carmel in 2010 letterlijk het vuur van de inspiratie was voor terroristen, want de terroristen realiseerden zich toe hoe makkelijk het is om brand te stichten en hoe verwoestend de gevolgen zijn. Bij de Carmel brand verloren 44 mensen het leven, gingen 74 gebouwen in vlammen op en werd vijf miljoen vierkante meter land in de as gelegd.

Rosenfeld zegt dat de autoriteiten proberen de daders te identificeren en op te sporen en dat op het moment er extra politie wordt ingezet in het gebied om daders in spe te ontmoedigen.

“Er zijn regelmatig politiepatrouilles en politieacties in het gebied als maatregel ter voorkoming van verdere aanslagen”, vertelde Rosenfeld aan the Algemeiner.

Er zijn ook extra politieposten ingericht en videocamera’s geïnstalleerd.

Maar tot op heden zijn er maar heel weinig mensen gearresteerd.

Een verdere grote moeilijkheid is dat brandweermensen die uitrukken om het vuur te blussen, worden aangevallen door Arabieren die met stenen en stalen pijpen gooien. Afgelopen week raakte een brandweerman gewond toen inwoners van het Arabische dorpje Issawiya stenen gooiden naar de uitgerukte brandweer die een brand in het gebied tussen de Ofrit basis en Issawiya wilden blussen. “Een brandweerman werd door een steen geraakt op de borst”, vertelt Abras.

Abras vertelt ook dat er twee brandweerauto’s zijn beschadigd en hij uit zijn zorg over deze gewelddadige ontwikkeling.

“Het was taboe om hier over te praten”, zegt hij,  “tot het afgelopen jaar, werden we gezien als hulpverleners, en dit is het punt, terwijl de branden toenemen en meer brandweermensen worden ingezet, vervaagt het onderscheid tussen ons als hulpverlener en als doelwit.”

-- Reacties gesloten.