• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Gematigde krachten krijgen in Israël juist wel een kans

Woensdag, Juni 26, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Opinie-artikel van Likoed Nederland in De Volkskrant, 26 juni 2013.

Bij de laatste verkiezingen in Israël was de partij Yesh Atid de grote verrassende nieuwkomer. Yesh Atid staat voor een meer seculiere samenleving, meer sociale gelijkheid, een twee-staten-oplossing en invoering van het homohuwelijk. Uit het niets kreeg deze partij 19 van de 120 zetels in het Israëlische parlement, de Knesset.

Desondanks stelt Thomas von den Dunk in zijn laatste column in de Volkskrant afgelopen zondag dat in zowel Iran als Israël gematigde krachten geen kans krijgen. Hoe kan een columnist er meer naast zitten. Denkt Von den Dunk nu werkelijk dat er bij de volgende verkiezingen in de islamitische theocratie Iran een nieuwe partij in het parlement komt die het homohuwelijk wil invoeren? En bovendien ook nog een twee-staten-oplossing wil, wat betekent dat Iran Israël als land zal erkennen?

De hoogste Iraanse islamitische leider, ayatollah Ali Khamenei, stelde volgens The Daily Telegraph in 2012 nog dat Israël een kanker is, en dat die kanker zal moeten worden weggesneden.

Ayatollah Khamenei is de Opperste Leider in Iran, er zal dus geen politicus in dat land zeggen dat hij een twee-staten-oplossing wil. Dat zal immers zijn dood betekenen. Iran wil maar een staat: een Palestijnse. Israël moet simpelweg van de kaart worden geveegd.

In Israël ga je niet dood als je voor de twee-staten-oplossing bent, en dus wilt dat er naast een Israëlische ook een Palestijnse Staat komt. De seculier-liberale partij Yesh Atid onderschrijft deze stelling zoals gezegd, net als linkse partijen Meretz en de Arbeiderspartij.
Zowel Meretz als de Arbeiderspartij hebben trouwens een vrouwelijke partijleider, iets wat de PvdA, waar Von den Dunk lid van is, nooit heeft gehad, en in islamitisch Iran totaal onmogelijk is.

Samen met de liberale partijen Kadima en Hatnuah vertegenwoordigen de Arbeiderspartij, Yesh Atid en Meretz momenteel 40 procent van het Israëlische electoraat. Ongeveer 40 procent van de Israëliërs stemt dus op (gematigd) links-liberale partijen. En dan stelt Von den Dunk dat gematigde krachten in Israël geen kans krijgen…

Overigens stemt ook nog eens 10 procent van het Israëlische electoraat op radicaal linkse en Arabische partijen. Dus in totaal 50 procent stemt links. Maar toch, volgens Von den Dunk “stemt de meerderheid van de bevolking al jarenlang extreem-rechts.”

Dit schrijft hij terwijl zijn eigen Volkskrant destijds rapporteerde: “Israëlisch rechts en links hebben evenveel zetels behaald bij de parlementsverkiezingen.”
Von der Dunk is dus lelijk aan het fantaseren.

Ook de gematigd-rechtse aan de VVD gelieerde Likoed-partij is voor een twee-staten-oplossing. Likoed-premier Netanjahoe heeft dit sinds 2009 verscheidene keren op TV gezegd. Hij wacht nu al 4 jaar op de Palestijnse president Mahmud Abbas. De socialist Abbas, die de Holocaust bagatelliseert en wiens partij Fatah via de Socialistische Internationale is gelieerd aan de PvdA, komt echter maar niet opdagen. Omdat zijn Fatah-partij eigenlijk heel Israël wil, iets wat Fatah-prominent Jibril Rajoub 2 juni j.l. nog ronduit op de Palestijnse TV toegaf. Rajoub stelde toen dat ook Tel Aviv en Haifa ‘bezet’ gebied zijn.
En al het ‘bezette’ gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee moet volgens hem ooit verworden tot een Palestijnse staat. Een stelling die helemaal in lijn is met hetgeen de Iraanse ayatollah Khamenei vindt, en de radicaal-islamitische terreurorganisatie Hamas in haar Grondwet heeft staan.

Het zijn dus met name de Palestijnse leiders en de Iraanse ayatollahs die niet gematigd zijn. Die homo’s, christenen, vrouwen en andersdenkenden discrimineren. Israël daarentegen is net als Nederland een normaal westers-seculier democratisch gematigd land. Met een jaarlijkse massaal bezochte Gaypride, een parlement dat voor 10 procent uit christenen en moslims bestaat, Arabische ambassadeurs (onder andere in Noorwegen), en een zwarte Miss Israel 2013.

Gezien deze feiten zou het Von den Dunk sieren zich voortaan wat gematigder op te stellen ten opzichte van Israël, en zich meer aan de feiten te houden.

Eén reactie op “Gematigde krachten krijgen in Israël juist wel een kans

  1. […] Zie ‘Gematigde krachten krijgen in Israël juist wel een kans‘. […]

-- Reacties gesloten.