• Zaterdag, 21 September 2019
  • 21 Elul, 5779

Likoed Nederland

Brabant betaalt 2,5 miljoen euro per Israëlisch bedrijf

Donderdag, Juni 20, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 20 juni 2013.

Israël behoort tot de absolute wereld top als het gaat om technologische- en medische innovaties.

Niet voor niets wordt Centraal-Israël inmiddels ‘Silicon Wadi’ genoemd, omdat het na Silicon Valley in Californië het belangrijkste hightech gebied van de wereld is.

De provincie Brabant heeft bovenstaande nu ook ontdekt. Het wil met de Israëlische kennis de Brabantse innovatiekracht versterken. Daarom heeft de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) onlangs een bezoek aan Israel gebracht, overigens al het derde sinds 2010. Het doel van deze bezoeken is Israëlische bedrijven die actief zijn op het gebied van hightech, biotechnologie en medische technologie te interesseren om een vestiging op te richten in de provincie Brabant.

In Noord-Brabant is een goede infrastructuur aanwezig voor start-ups uit Israël, zo meent Ben Engel van BOM. Zijn organisatie wordt door de provincie gesteund om investeerders naar het gebied te halen. “Wij zetten momenteel een programma in elkaar waarmee we 125 miljoen euro willen investeren in Israëlische hightech bedrijven die naar Brabant willen komen. Het gaat om Nederlands belastinggeld dat voor het eerst wordt gebruikt om buitenlandse concerns naar Noord-Brabant te halen.”

Er zijn al een paar Israëlische bedrijven in Noord-Brabant, maar Engel wil graag meer bedrijven uit Israël hebben. “We hebben een goed ontwikkelde hightech sector en een prachtig life sciences ecosystem. Ieder Israëlisch bedrijf dat zich in Europa wil vestigen, kan in Brabant profiteren van onze kennis. Noord-Brabant is een perfecte brug voor Israëlische bedrijven die de Europese markt op willen.”

Engel gelooft in zijn missie: “We zijn bereid om Israëlische bedrijven die naar Noord-Brabant willen komen van geld te voorzien.” Per Israëlisch bedrijf kan zo een investering oplopen tot 2,5 miljoen euro.

De Israëlische economie heeft door de bloeiende technologiesector nagenoeg geen last gehad van de economische crisis die sinds 2008 de wereld, en met name de EU, teistert. De werkloosheid is er laag, en de economie groeit jaarlijks met gemiddeld ongeveer 4%. Cijfers waar Nederland en Groot-Brittannië alleen maar van kunnen dromen, en die voor Eurolanden als Italië en Portugal nagenoeg onbereikbaar zijn geworden.

Eén reactie op “Brabant betaalt 2,5 miljoen euro per Israëlisch bedrijf

-- Reacties gesloten.