• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Elf Palestijnen omgekomen – in Palestijnse gevangenissen

Woensdag, Mei 22, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Khaled Abu Toameh. Vertaling en bewerking: Brabosh, 22 mei 2013.

Iedereen herinnert zich nog het wereldwijde tumult dat ontstond nadat een Palestijnse gevangene onlangs stierf in Israëlische gevangenschap, volgens EU-kopstuk Catherine Ashton ‘onder verdachte omstandigheden’.
Weinig later bleek dat de man overleden was aan terminale kanker.

Al maanden trachten de Palestijnen en hun talloze bevriende westerse anti-Israëlorganisaties te bekomen dat de ca. 4.700 Palestijnen onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Onder hen vele notoire terroristen en massamoordenaars. Mahmoud Abbas heeft van die vrijlating zelfs een pre-conditie gemaakt vooraleer terug met Israël over vrede kan gepraat worden.

Blijkbaar weten weinigen (lees: niet wìllen weten) dat er ook Palestijnen opgesloten zitten in Palestijnse gevangenissen en dat hun levensomstandigheden – in tegenstelling tot de comfortabele Israëlische gevangenissen – ronduit erbarmelijk zijn. Palestijnse mensenrechtenorganisaties klagen al jaren steen en been over hun situatie en luiden thans de alarmklok nadat werd vastgesteld dat in 2012 minstens elf Palestijnen in die gevangenissen zijn omgekomen.

Ik ben benieuwd of op de duizenden pro-Palestijnse (lees: anti-Israëlische) websites, blog en persuitgaven ook maar één komma aan het lot van deze gevangenen in Palestijnse gevangenschap zal besteed worden.

Over het jaar 2012 zijn minstens elf Palestijnen gestorven in de gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit op de West Bank en in Gaza dat gebukt gaat onder de Hamasdictatuur. Dat staat te lezen in een rapport dat dinsdag 21 mei werd vrijgegeven door de Palestijnse Onafhankelijke Commissie voor de Rechten van de Mens (ICHR). Twee van de Palestijnen stierven in de gevangenissen van de PA op de West Bank en negen anderen stierven in de Hamas gevangenissen in de Gazastrook.

Zeven van diegenen die stierven in gevangenschap werden verdacht van “collaboratie” met Israël. Het rapport schrijft dat het het afgelopen jaar een toename zag met 10 procent van het aantal klachten omtrent schendingen van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden op de West Bank, vergeleken met het jaar voordien in 2011.

Randa Siniora, de uitvoerend directeur van de ICHR, vertelde op een persconferentie in Ramallah (op de Westbank) dat vele klachten gerelateerd zijn aan partijdige en politieke interneringen evenals martelingen en mishandelingen.
Ze zij dat de mensenrechtengroep eveneens vele klachten heeft gedocumenteerd met betrekking tot de weigering van zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas om instructies van de rechtbanken op te volgen. De organisatie beveelt aan dat de Palestijnse Autoriteit en Hamas stoppen met het schenden van de vrije meningsuiting door Palestijnen te ondervragen die slechts hun opinies uiten.

In antwoord hebben de missies van de Europese Unie in Jeruzalem en Ramallah het rapport verwelkomt, maar drukten tegelijkertijd hun bezorgdheid uit omtrent periodieke verslagen van gevallen van foltering en slechte behandeling van gedetineerden door Palestijnse agentschappen die instaan voor de orde handhaving. De EU-missies verwelkomde de aanbeveling van PA President Mahmoud Abbas om het verbod op foltering te respecteren als een ‘relevante en ondubbelzinnige reactie’…..

 

Gerelateerd: Britse steun voor de marteling van Palestijnse gevangenen.

 

 

-- Reacties gesloten.