Artikel van Likoed Nederland, 3 mei 2013.
Dat kan alleen in Israël: een nieuwe app waarschuwt chauffeurs dat ze een zone naderen waar Arabieren met brandbommen en stenen gooien.
Dergelijke hinderlagen hebben al veel Israëli’s gedood en voor het leven getekend. Het laatste slachtoffer was de peuter Adelle Biton, die al een maand met moeite in leven wordt gehouden.
De app waarschuwt als u een plek nadert waar met stenen of molotovcocktails wordt gegooid of als u per abuis een gebied inrijdt wat onder Palestijns bestuur staat. De app is gebaseerd op GPS en actuele meldingen van incidenten door weggebruikers.
De app is gratis beschikbaar en kan worden gedownload uit de ‘Google Play Store’.
De ellende van één steen
Wat voor ellende een steen kan aanrichten? Israel National News vroeg het Achikam Simantov.
In mei 1990 werd de auto van de familie op weg naar huis bekogeld met stenen. Een rots verbrijzelde een raam en trof de toen nog baby Achikam op het hoofd.
Zijn moeder Edna vertelde aan een persbureau: “Achikam begon te huilen. Er was geen open wond, maar zijn hoofd begon te zwellen. Onderweg naar het ziekenhuis verloor hij het bewustzijn.”
De baby had aan inwendige bloedingen, waardoor de artsen niet wisten of hij het zou overleven. Hij overleefde het wel, maar heeft een blijvende hersenbeschadiging door de steen, die zijn schedel verbrijzeld had. Dit leidde later tot epilepsie-aanvallen. Toen hij 16 was werd hij daarvoor geopereerd. De epileptische aanvallen zijn gestopt, maar Achikam kan nog steeds niet normaal functioneren:
“Ik kan niet lezen of schrijven. Ik kan geen rijbewijs halen.”, zegt hij bedroefd. “Ik zal altijd afhankelijk zijn van andere mensen om me te helpen, zelfs voor iets dat zo eenvoudig als het versturen van een sms. Op sommige dagen denk ik – waarom ik?”
Edna heeft de steen altijd bewaard. “Door dit ding werd een derde van de hersenen van mijn zoon weggeslagen. Hij hinkt, hij heeft rugklachten, hij heeft geen gevoel in zijn rechterhand en zijn hele rechterzijde is zo zwak dat ik hem drie maal per week naar fysiotherapie breng. Toen hij geboren werd, had ik zoveel verwachtingen voor hem. Hij had zo veel potentieel.”
Ondanks alles heeft Achikam een jaar gediend in de Nationale Reserve, waar hij paarden verzorgde. Dat gaf hem zelfvertrouwen. Hij verzorgt nog steeds paarden, en geeft tevens lezingen met het verhaal van zijn leven:
“Ik vertel groepen mensen hoe een gegooide steen je leven kan veranderen. Een steen heeft hetzelfde effect als een kogel. Er is geen verschil tussen de twee.”