Door Astrid Frefel. Vertaling: E.J. Bron, 18 maart 2013.
Opmerking Likoed Nederland: Dat de Libische christelijke gemeenschap – bijna 200.000 personen – vrijwel volledig etnisch gezuiverd is door moslimfundamentalisten, heeft u niet mogen lezen in de Nederlandse politiek-correcte media. Ook de Nederlandse regering besteedt er geen aandacht aan, die heeft het al zo druk met het brandmerken van sinaasappelkistjes uit Israël.
Een brandaanslag op de Koptische kerk in de Libische havenstad Benghazi is het jongste incident in een serie gewelddadige overvallen op christenen in het land. Ze belasten ook de betrekkingen met het buurland Egypte.
Gewapende onbekenden hebben afgelopen donderdag de Koptische kerk in het stadscentrum van Benghazi in brand gestoken. Het gebouw, de inrichting en de iconen werden beschadigd. Er waren geen gewonden. De veiligheidsautoriteiten gaan uit van een wraakactie voor de protesten van Egyptische christenen voor de Libische ambassade in Cairo. Zij waren woedend vanwege de dood van een Egyptische christen in een Libische gevangenis. Deze was een van de ongeveer 100 Egyptenaren geweest die waren gearresteerd op beschuldiging van missiewerk. De demonstranten in Cairo geloofden de autoriteiten niet dat hij een natuurlijke dood gestorven zou zijn. Na een interventie van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken werden er 55 personen vrijgelaten; 20 konden in Libië blijven, 35 werden gedeporteerd, omdat ze geen geldige papieren hadden.
De kerkbrand in Benghazi is het jongste voorval in een lange serie overvallen op christenen en hun instellingen in de afgelopen maanden. In december stierven bij de explosie van een gebouw van de Koptische kerk in een dorp in de buurt van de stad Misrata twee Egyptenaren, anderen raakten gewond. De apostolische vicaris van Tripolis, Giovanni Innocenzo Martinelli, zei dat de situatie in Cyrenaika, het oosten van het land, kritiek en de sfeer gespannen zou zijn. De christenen zouden worden verdreven door de radicale islamieten. De kerk zag zich genoodzaakt om in de buurt van Derna de gebouwen van een orde van Franciscaner zusters, die al bijna 100 jaar bestaat, te ontruimen. Sinds enige tijd zouden radicale islamieten de beslissingen in Libië nemen, zei Martinelli tegenover de nieuwsdienst van het Vaticaan, “Fides”.
Voor de revolutie in het jaar 2011 was ongeveer 3% van de 6,3 miljoen Libiërs christen. Tijdens de Gaddafi-dictatuur ondervonden ze geen problemen vanwege hun religie. Nu zijn er nog maar enkele duizenden overgebleven. De meesten van hen zijn buitenlanders, vooral Egyptenaren, maar ook Filippino´s en Europeanen. Als religieuze minderheid en buitenlanders worden ze dubbel bedreigd. Militante islamieten hebben de afgelopen maanden echter niet alleen kerken en een Commonwealth-oorlogsbegraafplaats, maar ook islamitische soefi heiligdommen verwoest, omdat zij in hun strikte uitleg van de religie iedere heiligenverering afwijzen.
De zwakke centrale regering veroordeeld deze incidenten weliswaar, maar staat machteloos tegenover de vele gewapende milities, waarvan velen hun regio als vorstendommen regeren. Islamitische hardliners bepalen steeds duidelijker politieke beslissingen en zorgen ervoor dat de sharia, het islamitische recht, in een strikte interpretatie wordt uitgevoerd. Onlangs werden bijvoorbeeld beperkingen bij de polygamie opgeheven en een absoluut verbod op rente uitgevaardigd.