• Woensdag, 13 November 2019
  • 15 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Dilemma voor Israël-boycottende diabetici

Dinsdag, Februari 19, 2013 / Last Modified: Maandag, Januari 8, 2018

Artikel van Likoed Nederland, gepubliceerd op De Dagelijkse Standaard, 19 februari 2013.

Vorige week schreven wij over de ongerijmdheid van de extreem-linkse Israël-boycotbeweging, aangezien de Arabieren die woonachtig zijn in de democratie Israël – 20% van de bevolking – juist meer burgerrechten en rechtsbescherming hebben dan Arabieren die woonachtig zijn in Egypte, Marokko, Koeweit of welk Arabisch land dan ook.

Ook schreven wij over de inconsequentheid, want hun internet, Pc’s, smartphones en tablets laten ze niet staan, ondanks de daarin verwerkte Israëlische technologie. Tot slot schreef ik dat ze ook niet de nieuwste medische technologieën en geneesmiddelen boycotten, ondanks dat het feit dat Israël ook in dat vakgebied tot de wereldtop behoort.

Dat laatste bleek deze week opnieuw.

Al honderd jaar zoeken onderzoekers naar een pil met insuline voor diabetici, zodat insuline injecties niet meer nodig zijn. Nu heeft de in Jeruzalem gevestigde Israëlische firma Oramed Pharmaceuticals die pil daadwerkelijk uitgevonden.

De huidige methode van injecties is onaangenaam en brengt ​​ook een voortdurend risico op infectie met zich mee. Een pil is veel handiger en ook natuurlijker, want het is een nabootsing van de normale route in het lichaam. Maar tot nu toe had niemand een manier gevonden om dergelijke grote moleculen als insuline via een pil in te nemen.

Door de betere toediening is het ook de verwachting dat de ziekte vertraagd wordt, zodat diabetici langer gezond blijven. Dat is dus goed nieuws voor de 550 miljoen diabetici, die de wereld naar verwachting zal tellen in 2030.

Een tweede pil is in ontwikkeling om de bloedsuikerspiegel te controleren, waarmee ook de eetlust afneemt. Overgewicht is namelijk een belangrijke factor bij diabetes.

De testen op echte patiënten gaan nu starten. Sinds 11 februari 2013 heeft Oramed een beursnotering aan de NASDAQ, de aandelenbeurs voor technologische bedrijven in New York.

Aan die beurs staan overigens meer Israëlische bedrijven genoteerd dan Europese bedrijven. En dat terwijl Europa circa 100 keer zo veel inwoners heeft, 700 miljoen ten opzichte van Israël slechts zeven miljoen.

De vraag is of de Israël boycottende diabetici zich nu bovenstaande pillen zullen ontzeggen. Als zij consequent zijn wel.

 

 

NB Dit is het tweede deel in een drieluik over de hypocrisie van de Israël boycotters. De andere artikelen zijn:

-- Reacties gesloten.