• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

De NOS en het ANP fantaseerden inzake Jantje Beton

Donderdag, Februari 28, 2013 / Last Modified: Maandag, Januari 8, 2018

Artikel van Likoed Nederland in het kader van de rubriek ‘Media leugens’, 28 februari 2013.

Op 24 december 2012 berichtte de NOS het volgende op haar website:

“Liefdadigheidsinstelling Jantje Beton heeft besloten om zich niet meer te laten sponsoren door beveiligingsbedrijf G4S. Aanleiding zijn de berichten dat G4S Israëlische gevangenissen met Palestijnse politieke gevangenen beveiligt. Ook zou G4S joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever beveiligen.”

En onder andere Trouw schreef, op basis van een persbericht van het ANP:

“Jantje Beton zet de sponsorovereenkomst met beveiligingsbedrijf G4S Cash Solutions Nederland stop. Dit omdat het hoofdkantoor van het bedrijf G4S in de media werd beschuldigd van betrokkenheid bij de beveiliging van Israëlische gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen onterecht vast zouden zitten. Dat meldde Jantje Beton.”

Wij vroegen Jantje Beton om opheldering, want in Israëlische gevangenissen zitten geen politieke gevangenen, maar mensen die veroordeeld zijn voor zware geweldsmisdrijven zoals het organiseren van zelfmoordaanslagen, juist ook op plaatsen waar veel Israëlische kinderen samenkomen.

Dat leverde een opmerkelijke reactie op van de directeur van Jantje Beton, Rob van Gaal:

“Hoewel de berichtgeving in de media anders doet vermoeden willen wij naar aanleiding van uw mail benadrukken dat de keuze om de sponsorovereenkomst met G4S te stoppen voor Jantje Beton geen keuze is geweest voor of tegen Israel of tegen Israëlische kinderen. Ook is het voor Jantje Beton geen overweging, en dus geen uitspraak, geweest of gevangenen al dan niet (Palestijnse) politieke gevangenen zijn.

De reden waarom wij in overleg met G4S Cash Solutions besloten om de sponsorovereenkomst te beëindigen is omdat het voor Jantje Beton onwenselijk is om met een sponsor samen te werken die in verband wordt gebracht met schending van kinder- of mensenrechten elders op de wereld.”

Het wereldwijd werkende Deens-Britse bedrijf G4S wordt er inderdaad van beschuldigd op sommige plekken niet altijd even onzorgvuldig met gevangenen om te gaan, zoals in Canada, Groot-Brittannië en Papua Nieuw-Guinea.

De onzinnige toevoeging – dat in Israëlische gevangenissen mensen zouden vastzitten om politieke redenen, dus voor hun overtuiging en niet voor hun daden – hebben de NOS en het ANP er echter helemaal zelf bij gefantaseerd!

Wat laat zien, en niet voor de eerste keer, dat de kwaliteit van de Nederlandse berichtgeving over Israël vaak abominabel is.

 

-- Reacties gesloten.