Artikel van Likoed Nederland, 19 februari 2013.
Vorige week rapporteerden de Nederlandse media over vermeende schendingen van het oorlogsrecht door Israël tijdens de laatste gevechten rond Gaza afgelopen november.
Het eerste wat opviel was dat daarin niet gerept werd over de dubbele oorlogsmisdaad van Hamas, dé reden dat er burgerslachtoffers vallen, aan beide kanten.
De dubbele oorlogsmisdaad betreffen het afschieten van raketten op burgerdoelen én het gebruik maken van eigen burgers als ‘menselijk schild’, voor de strijders en lanceerinstallaties.
Wie de moeite nam om het originele rapport te lezen op de website van Human Rights Watch (HRW), zag bovendien dat er al een Israëlisch onderzoek loopt. Dat is over twee weken klaar, maar HRW wil niet wachten op de resultaten daarvan. Waarom niet, dat is toch vreemd? HRW geeft als reden op dat het Israëlische onderzoek “niet wordt uitgevoerd door gespecialiseerde militaire politiemensen.”
Het onderzoek wordt echter wel uitgevoerd door internationaal erkende specialisten. En het HRW onderzoek is helemaal niet uitgevoerd door specialisten. En daarnaast is het dus ook nog gebaseerd op eenzijdige en daarmee incomplete informatie, omdat HRW nog niet beschikt over de Israëlische bevindingen. Het is dus de naam ‘onderzoek’ feitelijk niet waard.
Daarmee heeft het er alle schijn van dat HRW voor alles haar bevoordeelde opvatting naar buiten wou brengen, juist nog voordat alle feiten bekend zijn.
Dat geldt des te meer omdat het al het zevende rapport van HRW is over deze kwestie, terwijl er geen rapport is uitgebracht over de tienduizenden burgerdoden die in dezelfde periode in Syrië zijn gevallen. Waarom is dat, waar komt deze exclusieve negatieve aandacht voor Israël vandaan?
Zou de financiering van HRW vanuit kampioen mensenrechtenschender Saoedi-Arabië daar iets mee te maken hebben?
Dat is in ieder geval de reden dat de oprichter van HRW, Robert Bernstein, niets meer met de organisatie te maken wil hebben.
Maar de Nederlandse media schrijven het klakkeloos over. Een inkijkje in het kritisch vermogen van de Nederlandse media, in ieder geval als het over Israël gaat.
Aanvulling 20 februari 2013: Israël viel zeker 1.500 doelen aan. Daarvan waren er volgens HRW dus hoogstens 14 onzorgvuldig, oftewel minder dan 1%….