• Donderdag, 21 November 2019
  • 23 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Mensenrechtenorganisatie: Israël nog steeds het enige vrije land in het Midden-Oosten

Maandag, Januari 21, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Freedom House. Vertaling: Brabosh, 21 januari 2013.

Klik op het plaatje. Groene kleur: vrij; gele kleur: gedeeltelijk vrij en paarse kleur: Niet vrij. Het groene stipje in het Midden-Oosten is Israël.Klik op het plaatje. Groene kleur: vrij; gele kleur: gedeeltelijk vrij en paarse kleur: Niet vrij. Het groene stipje in het Midden-Oosten is Israël.

Israël is in het Midden-Oosten de enige “vrije” staat, schreef de in de VS gevestigde Mensenrechtenorganisatie Freedom House vorige week in zijn jaarrapport. Een rangschikking die in scherp contrast staat met de critici van het land, zowel binnenlands als internationaal, die argumenteren dat de democratische waarden van de Joodse staat langzaam zouden weg slijten.

“Israël blijft het enige vrije land in het gebied,” staat in het rapport genoemd “Freedom in the World 2013,”, dat net voor de verkiezingen in Israël werd vrijgegeven.

“De laatste jaren is er nogal wat controverse geweest omtrent een aantal voorgestelde wetten, die de vrijheid van meningsuiting en de rechten van organisaties van de burgerlijke maatschappij bedreigden,” leest het rapport. “Echter, in de meeste gevallen, werden deze maatregelen of verworpen door de overheid of het parlement, of afgewezen door het Hooggerechtshof. De Israëlische politiek werd ook geteisterd door een toenemende controverse over de rol van ultra-orthodoxe Joden en hun posities inzake kwesties zoals legerdienst en gendergelijkheid.”

De rangschikking van Israël staat in schril contrast tot de situatie van de Arabische burgerbevolking op de West Bank en in de Gazastrook – beiden onder de controle van de Palestijnse Autoriteit: Al Fatah op de West Bank en Hamas dat de Gazastrook bestuurt – en ze worden beiden geklasseerd als “niet vrij”. Blijkbaar is het Palestijnse zelfbestuur de bevolking niet bepaald ten goede gekomen.

Eveneens, zo luiden de bevindingen van het rapport, wordt Israël omringd door landen waar vrijheid niet echt het juiste wachtwoord is. Het rapport, dat de landen van de wereld rangschikt volgens politieke rechten en burgerlijke vrijheden, duidt Jordanië en Syrië aan als “niet vrij” en Egypte en Libanon als “gedeeltelijk vrij.”

Van “de ergste van de ergste” landen, bevinden zich van de negen landen met de slechtste klassering in de wereld, twee in het gebied: Saoedi-Arabië en Syrië. De Soedan staat ook in die lijst van negen geklasseerd. Daarnaast krijgen Algerije, Bahrein, Irak, Iran, Oman, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen allen de classificatie mee als “niet vrij” en Tunesië, Koeweit, Libië en Marokko werden gedefinieerd als “gedeeltelijk vrij.”

¨Interessant is ook dat, terwijl de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan constant Israël beschuldigd voor het vermeend schenden van de mensenrechten, zijn land slechts de waardering “gedeeltelijk vrij” meekrijgt van het House of Freedom. Volgens het rapport, heeft Erdogan tijdens de eerste jaren van zijn bestuur een aantal belangrijke hervormingen door gedrukt die de burgerlijke vrijheden vastlegden en verbeterden, billijkheid tijdens verkiezingen, en eerste stappen zette naar meer rechten voor de minderheden.

“Echter meer recent, heeft zijn regering honderden journalisten, academici en ambtenaren van de oppositiepartij gevangen gezet en militaire officieren in een reeks processen beschuldigd van samenzwering tegen de staat en ook Koerdische organisaties laten vervolgen,” schrijft het rapport. “Turkije is momenteel aan de leiding wat betreft het aantal journalisten dat achter de tralies zit en verdedigers van de democratie drukken hun ernstige bezorgdheid uit voor de staat van persvrijheid en de rechtsstaat,” leest het rapport.

Volgens het rapport “heeft het afgelopen jaar dat de landen van het Midden-Oosten die lange tijd onder de hiel van de dictatuur leefden, snel ontwikkelen naar veerkrachtige en geïnformeerde burgermaatschappijen die bereid zijn om weerstand te bieden aan pogingen om de vrijheid van meningsuiting en gedachte tegen te houden, het verkiezingsproces te hervormen, of concentreert de macht in de handen van militaire of religieuze autoriteiten. “In deze context, krijgen de facties of de regeringen die de vrijheid willen beperken, het steeds maar moeilijker om dit te doen.”

Tezelfdertijd “terwijl het Midden-Oosten een aantal van de meest significante verbeteringen doormaakt, registreerde het ook belangrijke achteruitgang met een lijst van landen waar de situatie steeds rampzaliger wordt zoals in Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten.“ In de klasseringen van Freedom House, is een “vrij” land er een waar openlijke politieke competitie bestaat, waar een klimaat heerst van respect voor burgerlijke vrijheden, een beduidend onafhankelijk burgerlijk leven mogelijk is en waar onafhankelijke media kunnen functioneren.

Een “gedeeltelijk vrij” land is er één waarin slechts beperkte eerbied bestaat voor politieke rechten en burgerlijke vrijheden, en een “niet vrij” land (zoals in de Palestijnse gebieden op de West Bank en in Gaza) is er één waar fundamentele politieke rechten afwezig zijn en burgerlijke vrijheden algemeen en systematisch worden ontzegd.

 

Gerelateerd

2 reacties op “Mensenrechtenorganisatie: Israël nog steeds het enige vrije land in het Midden-Oosten

  1. […] Mensenrechtenorganisatie: sraël nog steeds het enige vrije land in het Midden-Oosten. […]

  2. […] Ten tweede zeggen deze organisaties dat zij naar gelijke rechten streven. Waardoor een boycot van Israëlische producten nog vreemder wordt, omdat Israel het land in het Midden-Oosten is waar de burgers, ongeacht afkomst, ras, geloof of seksuele voorkeur, het meest over burgerrechten beschikken, volgens een wereldwijd onderzoek van de internationale mensenrechtenorganisatie Freedom House. […]

-- Reacties gesloten.