• Vrijdag, 24 Mei 2019
  • 19 Iyyar, 5779

Likoed Nederland

Fatach viert jubileum eerste aanslag

Dinsdag, Januari 8, 2013 / Last Modified: Maandag, Januari 8, 2018

CIDI, 8 januari 2013.

Honderdduizenden Fatachaanhangers bezochten vrijdag in Gazastad de eerste Fatach massabijeenkomst na de machtsovername door Hamas.
Zij vierden het 48-jarig jubileum – niet van de oprichting van Fatach zoals ook Nederlandse media berichtten, maar van de eerste aanslag in Israel door Fatach, op 1 januari 1965.

De massale viering van Fatach vrijdag in Gazastad was de eerste waarvoor het Hamasbewind toestemming gaf na de machtsovername in 2007. Hamas deed dit in het kader van de verzoeningpogingen tussen de twee rivalen, nadat de Palestijnse Autoriteit eerder toestemming had gegeven voor een massabijeenkomst in Nablus.

Hamas viert op dit moment zijn oprichtingsjubileum. Fatach deed vrijdag hetzelfde in Gaza, berichtten onder meer de NOS, Volkskrant en veel Engelstalige media, die spraken van het 48-jarig bestaan van de partij. Dit is echter onjuist, zoals vrijwel alleen pro-Israelische bloggers en twitteraars opmerkten. Fatach, de ‘uitvinder’ van de term ‘Palestijn’, werd echter al opgericht op 10 oktober 1959, door onder meer Yasser Arafat en Mahmoud Abbas in Koeweit. Op dat moment had het echter nog geen ‘militair kader’; dit kwam er pas toen Syrië in 1964 terroristen ging werven en trainen voor Fatach.

Het 48-jarig jubileum dat werd gevierd was dat van de eerste ‘militaire actie’ op Israelisch gebied. Dit was een bomaanslag op het Israelische waternet op vrijdag 1 januari 1965.

De feestelijke viering vrijdag werd door honderdduizenden mensen bezocht. Volgens sommige bronnen waren de bezoekers voor een deel niet echt aanhangers van Fatach, maar burgers die ontevreden zijn over het dictatoriale regime van Hamas.

De menigte luisterde naar een opname van PA-president Mahmoud Abbas, die vrijdag meedeelde dat de Westbank van nu af aan officieel ‘Palestina’ genoemd moet worden. “Ons volk leeft onder een bezetting en een belegering en het is onze missie om onze pogingen te verenigen om onze hoofdstad Jeruzalem te redden. Maar de overwinning is nabij en wij zullen elkaar spoedig zien in Gaza”, zei hij onder meer. Andere citaten: “Gaza was het eerste Palestijnse gebied dat zich ontdeed van de Israelische bezetting. Wij willen dat de blokkade wordt opgeheven, zodat het vrij kan zijn en verbonden met de rest van de natie.” Verder prees Abbas verschillende shahids (‘martelaren’) van Fatach en van Hamas en andere Palestijnse facties. Hij noemde ondermeer Hamasoprichters Ahmed Yassin en Abed Aziz al Rantissi,  en die van de Palestijnse Islamitische Jihad, Fathi Shiqaqi.

De rally werd vroegtijdig afgebroken. Volgens de officiële lezing van plaatselijke Fatachleiders gebeurde dit door ‘het enorme aantal deelnemers en logistieke problemen’. Getuigen zeiden echter tegen het persbureau AFP dat er een schermutseling uitbrak tussen aanhangers van Abbas en volgers van de voormalige Fatachcommandant in Gaza, Mohammed Dahlan. Dahlan is uit de Fatachpartij gezet wegens conflicten met Abbas. Volgens een andere getuige sprongen er honderden Dahlanaanhangers op het podium, waar zij slaags raakten met de Abbasaanhangers.

Volgens Gazaanse hulpdiensten vielen er naar schatting 55 gewonden, waarvan drie ernstig. Een 23-jarige man kwam om doordat hij zichzelf elektrocuteerde bij een poging om een vlag aan een elektriciteitsmat te hangen.

 

Aanvullingen van Likoed Nederland:

1. Fatach werd opgericht in 1959, dus toen de Westbank door Jordanie bestuurd werd en Egypte door Gaza. Er was dus nog geen ‘nederzettingen’. Desalniettemin was hetet doel terreur, die moest leiden tot de vernietiging van Israël, zoals tot de dag van vandaag in het Handvest van Fatach staat.
2. Het nieuw gelanceerde logo van Fatach ter gelegenheid van deze ‘viering’ (hieronder) laat wat dat betreft aan duidelijkheid ook niets te wensen over, daarin is Israel vervangen door ‘Palestina’.

Fatah 48

3 reacties op “Fatach viert jubileum eerste aanslag

  1. […] van een toespraak van de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, ter gelegenheid van de eerste terreuraanslag van Fatah 58 jaar geleden, uitgezonden op de Palestijnse staatstelevisie op 4 januari […]

  2. […] nieuwe logo van zijn partij Fatah spreekt ook boekdelen wat zijn ware bedoeling […]

  3. […] gesloten Oslo-vredesverdragen. Zo wordt er op de officiële Palestijnse TV nog steeds opgeroepen om Israel van de kaart te vegen, en worden Palestijnse terroristen die zich te midden van Joodse vrouwen en kinderen hebben […]

-- Reacties gesloten.