• Woensdag, 13 November 2019
  • 15 Heshvan, 5780

Likoed Nederland

Egyptische moslimgeestelijken bedreigen de Kopten met genocide

Woensdag, Januari 2, 2013 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

Door Raymond Ibrahim. Vertaling: Wachteres, 2 januari 2013.

“Op de dag dat de Egyptenaren … het gevoel krijgen dat jullie tegen hen zijn, zullen jullie van de aardbodem worden weggevaagd”. – Dr Wagdi Goneim

Islamitische leiders gaan nog steeds door met het portretteren van de populaire protesten tegen president Morsi en zijn onlangs aangenomen sharia grondwet als producten van de Egyptische christenen. Onlangs zei de leider van de Moslimbroederschap, Safwat Hegazy, op een openbare bijeenkomst die op video was vastgelegd:

“Een boodschap aan de kerk van Egypte, van een Egyptische moslim: “Ik zeg tegen de kerk – in de naam van Allah, en opnieuw, in de naam van Allah – als jullie samenspannen en jullie gaan verbinden met de achtergeblevenen [oppositie] om Morsi ten val te brengen, dan zal dat zeker een probleem veroorzaken …. onze grens is de legitimiteit van Dr. Muhammad Morsi. Wie die grens passeert zal geweld ervaren.”

 

Onlangs maakte Dr Wagdi Ghoneim – die eerder Allah prees vanwege de dood van de overleden Koptische paus Shenouda, terwijl hij op video (boven) hel en verdoemenis over hem uitsprak – nog een video, getiteld: “Een aankondiging en een waarschuwing voor de kruisvaarders in Egypte”, een verwijzing naar de Kopten in het land. Die video begon hij als volgt: “Jullie spelen in Egypte met vuur, ik zweer het, de eerste mensen die door het vuur worden verbrand zullen jullie [Kopten] zijn “. De video werd gemaakt in verband met de Tahrir protesten tegen Morsi: islamitische leiders, zoals Hegazy en Ghoneim, proberen de Kopten af te schilderen als dominante elementen in die protesten; volgens hen zou geen echte moslim aan zoiets deelnemen. Ghoneim ging zelfs een stap verder en zei dat het merendeel van de mensen bij de protesten Kopten waren: “En we weten dat jullie kruisen maakten met je polsen en die verborgen hielden door je mouwen erover heen te trekken”.

De kern van Ghoneim’s boodschap was genocidaal: “Op de dag dat de Egyptenaren – en ik bedoel zelfs niet de Moslimbroederschap of de Salafisten, maar gewone Egyptenaren – het gevoel hebben dat jullie tegen hen zijn, zullen jullie worden weggevaagd van de aardbodem. Ik waarschuw jullie nu: speel niet met vuur”!

Behalve dat hij probeerde om de Egyptische moslims op te hitsen tegen de Kopten en deze te bedreigen met vernietiging, had Ghoneim nog meer veelbetekenende beweringen, waaronder:

  • Het generaliserend benoemen van de christenen van Egypte als ‘kruisvaarders’, waarmee hij opnieuw de simplistische zwart-wit visie van de islam liet zien, die alle christenen – van alle volken, uit het heden en het verleden, ongeacht de historische context en de denominatie op één hoop gooit – in overeenstemming met een islamitische traditie die stelt dat “alle ongelovigen één religie hebben”.
  • Het vergelijken van christelijke Kopten met dieren: ”Respecteer jezelf en leef met ons en wij zullen jullie beschermen … Waarom?… omdat Allah mij heeft verboden om wreed te zijn tegen dieren. Ik probeer niet om jullie met dieren te vergelijken … maar als ik niet wreed ben tegen dieren of planten, zal ik dan wreed zijn tegen een ziel die door Allah geschapen is? Jullie zijn ongelovigen in de ogen van Allah – en het is aan hem om jullie te beoordelen. Als jullie echter in mijn land wonen, is het voor mij verboden om onrechtvaardig tegenover jullie te zijn – maar dat betekent niet dat we gelijk zijn. Integendeel”.
  • Hij zegt tegen de Kopten: ”Ik wil jullie eraan herinneren dat Egypte een islamitisch land is …. als jullie niet van de islamitische sharia houden, dan zijn er acht landen in Europa die een kruis op hun vlag hebben, ga daar dan heen. Als jullie hier in Egypte bij ons willen blijven, weet dan wat je plaats is en wees respectvol. Jullie hebben reeds alle rechten – door Allah – zelfs meer rechten dan de moslims hebben … Niemand doorzoekt jullie huizen, niemand doet onderzoek naar jullie kerken. In het verleden was het in feite zo dat islamitische groeperingen gebruik maakten van valse ID-bewijzen en er christelijke namen opzetten als ze erop uit gingen om [jihadistische] handelingen te plegen zodat, als de politie hen te pakken zou krijgen, die zouden zien dat ze christenen waren en zij met rust zouden worden gelaten”. Ghoneim mist de ironie van wat hij zegt: De politie weet dat Egyptische christenen niet zullen deelnemen aan terreur; Egyptische moslims worden daarvan verdacht.
  • Tegen het einde zegt hij op spottende toon: “Wat denken jullie -zal Amerika jullie beschermen? Laten we heel duidelijk zijn, Amerika zal jullie niet beschermen. Als dat wel zo zou zijn dan zouden zij de christenen in Irak hebben beschermd toen ze werden afgeslacht! ” – Hiermee verwijst hij naar het feit dat, nadat de VS Saddam Hussein hadden verdreven, de helft van de christelijke bevolking van Irak is afgeslacht of uit het land is gevlucht en dat alles onder Amerikaans toezicht.
  • Hij beweert dat er slechts vier miljoen Kopten zijn, terwijl er 85 miljoen moslims zijn – zelfs als de registers van de Koptisch-Orthodoxe Kerk er vanuit gaan dat er meer dan 15 miljoen Kopten zijn, en de meeste externe analisten zeggen dat er 10 miljoen zijn en ze eraan toevoegen dat Morsi alleen maar aardig wilde zijn toen hij tijdens een van zijn toespraken zei: ”Er zijn geen minderheden in Egypte”. Ghoneim legt niet uit hoe het komt dat, als er zo weinig Kopten zijn – vier miljoen in vergelijking tot 85 miljoen -zij zo invloedrijk kunnen zijn en de Tahrir protesten met zulke grote aantallen kunnen overstelpen.

Hij bespot de nieuwe Koptische paus Tawadros – wat niet verrassend is, gezien zijn grote haat tegen de voormalige paus – door te beweren dat de nieuwe paus de Kopten aanspoorde om te protesteren; dat de nieuwe paus wil dat Morsi en de shariawetgeving ten onder zullen gaan en door eraan toe te voegen: “Is het niet genoeg dat jullie al die kloosters hebben?”

 

3 reacties op “Egyptische moslimgeestelijken bedreigen de Kopten met genocide

  1. […] Klik hier voor de Nederlandse vertaling (click here for the translation in Dutch. […]

  2. […] varkens’, zo blijkt bovendien uit interviews van drie jaar geleden met een Libanees tv-station. De situatie van de Koptische christenen, ook al beroerd onder Mubarak, blijft onverminderd slecht. De Kopten, maar ook talloze vooruitstrevende en/of seculier denkende moslims, maken zich grote […]

  3. […] Dit is een van de tekenen van de snel verslechterende situatie van christenen in Egypte. Het geweld neemt toe, net als de bedreigingen vanuit islamitische hoek.  […]

-- Reacties gesloten.