• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Operatie Zuil van verdediging: een slotsom

Donderdag, November 22, 2012 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Door Aviel Schneider, Israel Heute. Vertaling uit het Duits door E.J. Bron.

In de acht oorlogsdagen in het zuiden van Israël werden er 1506 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Van deze raketten zijn er 875 buiten Israëlische dorpen neergevallen. Slechts 58 raketten (4%) zijn op Israëls steden, dorpen en kibboetsen terechtgekomen, de overige op de steden gerichte 421 raketten konden op tijd worden uitgeschakeld door het Israëlische raketafweersysteem “Iron Dome”. Nog eens 152 raketten uit de Gazastrook vielen op Palestijns gebied in de zogenaamde “Westbank”.

Aan Israëlische zijde zijn vijf burgers en een soldaat om het leven gekomen, het aantal gewonden bedraagt 500. De Israëlische “Iron Dome” is tijdens de jongste operatie “Zuil van verdediging” betrouwbaar gebleken, daarover is het volk het eens. Een uniek succes, want 85% van de raketten kon geneutraliseerd worden. De Palestijnen en de Iraniërs, die jarenlang raketten de Gazastrook binnensmokkelden, zijn hier volgens Palestijnse bronnen gefrustreerd over.

Gemiddeld werden er per uur acht raketten op Israël afgevuurd, slechts af en toe werd er grote schade aangericht.

Aan Palestijnse zijde zijn 163 Palestijnen om het leven gekomen. Het aantal gewonden bedraagt 1200. Helaas zijn er op grond van de onmogelijke situatie onschuldige slachtoffers onder de burgerbevolking gevallen. De Israëlische militaire staf meldde 1500 doelgerichte lucht- en artillerieaanvallen op honderd raketinstallaties, raketarsenalen, talrijke steunpunten en 140 ondergrondse wapentunnels tussen Egypte en de Gazastrook.

Bovendien werden er 19 hoofdkwartieren van Hamas gebombardeerd, 30 hoge Hamas-leiders geliquideerd evenals 66 ondergrondse terroristentunnels, elektronische controlecentrales, Hamas-trainingskampen en 26 verborgen werkplaatsen, waarin een deel van de raketten werd geproduceerd, verwoest. Ook deel werd een groot deel van de lanceerinstallaties van de Iraanse Fajr-5 raket gebombardeerd.

In tegenstelling tot de Palestijnse terroristen deed Israël zijn best om doelgericht Hamas-terroristen te treffen. Daarom heeft Israël voor de doelgerichte aanvallen honderdduizenden pamfletten in de Arabische taal boven de Gazastrook uitgestrooid, 40.000 waarschuwende telefoontjes naar Gaza gepleegd en 12.000 sms´jes met waarschuwingen voor luchtaanvallen verstuurd. Voor draaiende camera´s hebben Palestijnen in de Gazastrook toegegeven dat ze door het Israëlische leger vijf minuten voor de aanvallen telefonisch gewaarschuwd werden om hun woning te verlaten. Dat onder deze omstandigheden ook terroristen een goed heenkomen zochten, is duidelijk. Op die manier is een oorlog winnen bijna onmogelijk.

In de schriftelijk overeengekomen wapenstilstand tussen Israël en Hamas verplicht Israël zich ertoe om niet de Gazastrook binnen te trekken en niet te schieten vanaf de grond, vanuit de lucht of vanaf het water. Als tegenprestatie moet Hamas haar raketbeschieting op Israël staken evenals alle overige aanvallen op Israëlische soldaten langs het grenshek. Verder heeft Israël zich er (voor het eerst) toe verplicht om te stoppen met doelgerichte liquidaties van gevaarlijke terroristen.

Het schriftelijke akkoord is relatief kort en laat veel vragen open, zoals hoe Israël mag reageren zodra een zogenaamde tikkende bom een terreuraanslag plant. Mag Israël in zo´n geval deze terrorist van tevoren uitschakelen of niet? Ook moeten er grensovergangen tussen de Gazastrook en het Sinai-schiereiland geopend worden. Welke is niet duidelijk. In het wapenstilstandsakkoord werden geen veiligheidsmaatregelen tegen de wapen- en raketsmokkel vastgelegd. “Het leven bepaalt en niet een akkoord”, zei vanochtend vroeg de Israëlische Minister van Defensie Ehud Barak op de radio. “We weten dat we op dit akkoord niet kunnen vertrouwen, maar toch gingen we ermee akkoord, opdat niemand later kan zeggen dat we geen kans geven aan een wapenstilstand”.

In de straten van de Gazastrook jubelen de Palestijnen en spreken van een overwinning, want in Palestijnse televisieberichten van Hamas is sprake van de vernietiging van het Israëlische parlement, gevangen genomen Israëlische straaljagerpiloten en heftige bombardementen op grote Israëlische steden. Dat is wat de bevolking daar op televisie ziet en daarom gelooft.

In Israël is de grote meerderheid van het volk teleurgesteld over de wapenstilstand. 70% van de Israëlische bevolking is volgens peilingen van mening dat Israël het Hamasregime in de Gazastrook voor eens en voor altijd zou moeten vernietigen.

Op de radio benadrukten Israëlische veiligheidsexperts en hoge militairen dat het slechts enkele maanden zal duren voordat de raketbeschieting weer langzaam zal toenemen. Intussen zorgt het Hamas-regime in de Gazastrook voor nieuwe wapens en raketten.

 

-- Reacties gesloten.