• Woensdag, 18 September 2019
  • 18 Elul, 5779

Likoed Nederland

Israel spant zich wel in om burgerslachtoffers te voorkomen

Donderdag, November 15, 2012 / Last Modified: Dinsdag, December 26, 2017

Video van het Israelische leger, tekst van Ryan Jones van Israel Today, 15 november 2012.

Commentaar Likoed: Israëls spant zich wel in om burger­slachtoffers te voorkomen, waar Hamas juist probeert zo veel mogelijk burgerslachtoffers te maken.

 

Terwijl de Israëlische strijdkrachten hun campagne intensiveren om een eind te maken aan de dreiging van raketten uit Gaza, neemt het Israëlische leger (Israel Defence Forces, IDF) ongekende maatregelen om burgerslachtoffers te voorkomen, vaak ten koste van het succesvol afronden van hun missies.

De IDF vermeldt op zijn blog de verschillende methoden die worden toegepast ter voorkoming van slachtoffers onder de burgerbevolking. In dit geval heeft de IDF duizenden telefoontjes gemaakt naar Palestijnse huizen in de buurt van terroristische doelen, om de bewoners vooraf te waarschuwen voor een komende aanval.

De IDF heeft ook duizenden pamfletten uitgestrooid boven Gaza met de tekst: ‘Voor uw eigen veiligheid, neem verantwoordelijkheid voor uzelf en vermijd in de buurt te zijn van activisten en faciliteiten van Hamas en van andere terreurorganisaties die een risico vormen voor uw veiligheid. Hamas sleept de regio weer mee in geweld en bloedvergieten.’

Helaas hebben Hamas en de ermee verbonden terreurgroepen een cynische minachting voor alle leven, zelfs het leven van Palestijnen, en ze lijken actief naar burgerslachtoffers te zoeken, die ze kunnen gebruiken in de public relations strijd om Israël te delegitimeren.

Deze volgende afbeelding van de IDF toont een raketlanceerbasis van Hamas, gelegen midden in een woonwijk, op zeer korte afstand van een plaatselijke moskee en aangrenzende kleuterschool.
Fajr5 raket
Ondanks alle inspanningen van Hamas werkt het beleid van de IDF, en, hoewel elk burgerslachtoffer tragisch is, is de verhouding van burgerdoden tot strijders gedood in Gaza ongekend laag.

Zoals kolonel Richard Kemp, voormalig commandant van de Britse strijdkrachten in Afghanistan, vorig jaar verklaarde:

“De VN schat dat er bij dergelijke conflicten over de hele wereld gemiddeld drie burgers worden gedood voor elke strijder. Dat is de geschatte verhouding in Afghanistan: drie-op-een. In Irak, en in Kosovo was het nog erger: vermoedelijk was de verhouding daar vier-op-een. Volgens verhalen waren de verhoudingen zeer veel hoger in Tsjetsjenië en Servië. In Gaza was het minder dan een-op-een.”

 

-- Reacties gesloten.