• Donderdag, 20 Juni 2019
  • 17 Sivan, 5779

Likoed Nederland

Nederlanders zijn veel positiever over Israel!

Maandag, September 10, 2012 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Opinie artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 10 september 2012.

Uit een representatieve enquête van het weekblad NIW blijkt dat Nederlanders een stuk positiever zijn  over Israël dan negen jaar geleden. Dat is goed te zien omdat de enquête  dezelfde vragen bevatte als in 2003.

Zo is het percentage dat Israel een gevaar voor de wereldvrede vindt ruim gehalveerd, van 71% naar 35%. Uiteraard is dit extra opvallend met de huidige spanning rond de ontwikkeling van kernwapens door Iran.

Het is zelfs zo dat de Palestijnse Autoriteit volgens de Nederlanders Israel heeft ingehaald als gevaar voor de wereldvrede. Inmiddels vindt 36% van de Nederlanders juist die Palestijnse Autoriteit een bedreiging voor de wereldvrede. Ook is het percentage dat Israel als hoofdschuldige voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen aanwijst, afgenomen van 29% naar 24%.

 

Het zijn heel opvallende uitkomsten, gezien het politiek-correcte anti-Israël dieet waar de meeste media ons op trakteren (en waar De Dagelijkse Standaard gelukkig niet aan meedoet). Zo worden Nederlanders wel geïnformeerd over elk vrouwonvriendelijk incidenten dat in Israel gebeurt, maar nooit over de vele, openlijke Jodenhaat op de Palestijnse staatstelevisie. Ook krijgen Nederlanders informatie over elke woning die Israel bouwt, maar horen zij zelden iets over de vrijwel dagelijkse Palestijnse aanslagen – of pogingen daar toe. En dat de Palestijnen vrijwel dagelijks oorlogsmisdaden plegen door raketten af te schieten op Israëlische burgers, krijgen Nederlanders alleen te horen op het moment dat Israel terugschiet.

 

Hoe is deze positievere houding dan te verklaren? Dat blijft gissen uiteraard. Een punt zal zeker zijn dat mensen tegenwoordig internet hebben om zich te informeren, naast het NRC en het NOS Journaal. Een ander punt zal de Arabische lente zijn. De politiek-correcte media zijn behoorlijk door de mand gevallen door hun jubelende berichtgeving daarover vorig jaar. Alle signalen over de moslimfundamentalistische onderstroom werden genegeerd. Inmiddels is duidelijk geworden hoe de Arabische wereld in de greep is van het moslimfundamentalisme (Libië, Tunesië en Egypte) en het geweld van moslims onderling (Iran en Syrië). Waardoor de Nederlander ook ziet in wat voor problematische omgeving Israel zich eigenlijk bevind.

 

Tot slot nog een opvallende uitkomst, die je niet zou verwachten gezien de huidige verkiezingscampagne: bij 38% van de kiezers speelt het Midden-Oosten standpunt een zekere rol voor het stemgedrag. Bij 8% speelt het zelfs een belangrijke rol. Dit percentage is het hoogst bij links: bij GroenLinks is het 10% en bij PvdA stemmers zelfs 15%.

Het lijkt het gelijk te bewijzen van VVD minister Uri Rosenthal, die gezegd heeft dat na val van de muur “de Palestijnen een van de weinige onderwerpen vormen waarmee links zich ideologisch nog kan vereenzelvigen.”

-- Reacties gesloten.