Door Tom Nisani en Aryeh Savir. Vertaald uit het Duits door E.J. Bron. 16 september 2012.
De raketaanvallen op het zuiden van Israël, de laatste dateert pas van enkele dagen geleden, plagen nog steeds de bewoners van de regio. Om de aanvallen tegen te gaan, verplaatste het IDF enkele weken geleden een antiraketinstallatie “Iron Dome” naar Eilat.
De jongste raketaanvallen komen na een massieve terreuraanval van 5 augustus, die aan zestien Egyptische soldaten het leven kostte en uiteindelijk door het IDF aan de zuidelijke grens van Israël werd afgeweerd.
Val Moebarak
Deze gebeurtenissen zijn niet de jongste ontwikkelingen sinds Hosni Moebarak, de ex-president van Egypte in februari 2011 ten val werd gebracht. Sinds deze tijd is de krachtsverhouding op het Sinaï schiereiland dramatisch veranderd en het lijkt erop dat deze veranderingen nadelig zullen zijn voor alle deelnemers in de regio. Met uitzondering van de terroristen in de Gazastrook – de terreurorganisaties Hamas, Islamitische jihad, het Popular Resistance Committee en andere kleinere organisaties.
Sinds de afzetting van Moebarak hebben terreurorganisaties die afkomstig zijn uit de Gazastrook de controle over het Sinaï schiereiland overgenomen. Samen met andere terreurorganisaties zoals Hezbollah, die hun infrastructuur van terreur overal waar ze kunnen proberen te ontwikkelen, vooral in gebieden, die door de desbetreffende regeringen verwaarloosd worden, zoals de regio Sinaï. De afgelopen maanden hebben ze een industrie van terrorisme als nooit te voren verder ontwikkeld, inclusief militaire manoeuvres, wapensmokkel en terroristische aanvallen.
Terroristen nemen Sinai over
Sinds februari 2011 heeft het IDF meerdere rapporten over de inzet van wapens in de open gebieden in heel Sinaï opgesteld. Palestijnse terroristen uit de Gazastrook dringen onder gebruikmaking van de daar aanwezige wetteloosheid de Sinaï binnen om er te oefenen met verschillende types wapens en explosieven, ondersteund door lokale terroristen. Door deze oefeningen verbeteren de leden van terreurorganisaties hun vaardigheid in het gebruik van wapens.
Bovendien werden sinds de val van het Moebarak-regime de tunnelroutes tussen Gaza en de Sinaï enorm verder ontwikkeld. De tunnelexploitanten hadden zware tijden toen geconcentreerde gemeenschappelijke inspanningen van Israël en het Moebarak-regime probeerden hen te verhinderen de tunnels te gebruiken en hen moeilijkheden bezorgden. Ze maken op dit moment gunstige tijden mee, waarin Egypte niet moeilijk doet over hun samenwerking met de terroristen en met de wapenindustrie in Gaza. Enkele tunnels zijn groot genoeg om complete voertuigen te transporteren.
Deze realiteit is een grote bedreiging voor de veiligheid langs de zuidelijke grens van Israël. De Sinaï in de periode na Moebarak heeft zich ontwikkeld tot een opvangcentrum voor actief en brutaal terrorisme. In de mate, waarin de Egyptenaren de verantwoordelijkheid niet op zich nemen voor hun grondgebied, hebben ze een onderdruk in de regio geschapen die door terroristen voor hun doelen wordt gebruikt.
Controle essentieel
Knessetlid Benyamin Ben-Eliezer, een kenner van de Egyptische omstandigheden, verklaarde na de aanval van 5 augustus: “Als president Morsi niet spoedig de controle over de Sinaï verkrijgt, zit hij op een atoombom. De Sinaï met al zijn organisaties – inclusief de Globale Jihad, Al-Qaida en andere organisaties – zal dan een plek worden, die heel Egypte op zijn grondvesten zou kunnen doen schudden.”