• Vrijdag, 24 Mei 2019
  • 19 Iyyar, 5779

Likoed Nederland

De technologische prestaties van het kleine Israel

Donderdag, Augustus 9, 2012 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Israel is qua omvang kleiner dan Nederland, en heeft maar 7.000.000 inwoners. Veel minder dan Rusland (145 miljoen) of het islamitische Pakistan (130 miljoen inwoners).

Desondanks staat Israël op de vierde plaats in de wereld voor wat betreft wetenschappelijke activiteit, gemeten aan de hand van het aantal wetenschappelijke publicaties per miljoen inwoners per jaar. In 1998 werd Tel Aviv door het Amerikaanse Newsweek genoemd als een van de tien meest technologisch invloedrijke steden in de wereld.

 

Duurzaamheid

Het gebrek aan conventionele energiebronnen zoals olie en gas heeft in Israel geleid tot uitgebreid onderzoek en ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Israël is daardoor een van de voorlopers in innovatieve technologieën op het gebied van zonne-energie en electrische auto’s. In 2009 werd Israel – in een rapport van de Cleantech Group – geplaatst in de top 10 van landen met de meest schone technologieopwekking.

 

Ruimtevaart

In 2009 Israël werd gerangschikt onder de top 20 landen in de ruimtevaart wetenschap, in een onderzoek door het bureau Thomson Reuters. Israël is een van de weinige landen dat satellieten kan lanceren; deze worden in Israel zelf ontworpen en gefrabiceerd.

Israel wordt het derde land met een ruimtevaartuig op de maan.

 

Agrarische wetenschap

Voor Israël, dat voor tweederde uit woestijn bestaat, zijn waterbesparende technologieën van cruciaal belang. De International Water Association heeft Israël genoemd als een van de leidinggevende landen in innovatieve methoden voor waterbehoud.

De moderne technologie van druppelirrigatie werd uitgevonden in Israël.

De jaarlijkse melkproductie per koe is het hoogste ter wereld, ruim 10.000 liter (gemiddeld ruim 6.000 in de EU).

 

Drinkwater

In Israel wordt 70% van het water gerecycled. Dat is drie keer zo veel als welk ander land dan ook.

De Ashkelon zeewater omgekeerde osmose (SWRO) ontziltingsinstallatie was de grootste in de wereld op het moment dat deze werd gebouwd. Israel bouwt zo veel zeewater-ontziltingsinstallaties dat deze vanaf 2013 de helft van de waterbehoefte leveren. Israel zal dan een zoetwater-overschat hebben.

 

High tech

Israëlische bedrijven blinken uit in computer beveiligingstechnologieën, halfgeleiders en datacommunicatie. De zeer hoge concentratie van high-tech industrieën in de kustvlakte van Israël heeft geleid tot de bijnaam Silicon Wadi.

Even wat voorbeelden: De Intel’s Core Duo processor die tegenwoordig in bijna alle computers zit is ontwikkeld in Israel. Apple, Intel en Microsoft bouwden hun eerste onderzoeks- en ontwikkelingscentra buiten de VS in Israël. Andere high-tech multi-nationale bedrijven, zoals IBM, Cisco Systems en Motorola hebben eveneens fabrieken in Israel.

Israel telt meer dan 3.850 startende technologie bedrijven, alleen de VS zijn groter in deze sector. Israel heeft ook het grootste aantal NASDAQ (technologie aandelenbeurs) genoteerde bedrijven buiten Noord-Amerika – meer dan alle Europese landen bij elkaar.

High tech maakt momenteel al 35% van Israels export uit.

 

Militaire techniek

Opmerkelijke technologie omvat het Uzi machinepistool, de Merkava tank en de gezamenlijk ontworpen Israëlische en Amerikaanse Arrow raket, een van de meest geavanceerde anti-ballistische raketsystemen.

Het Iron Dome mobiele luchtverdedigingssysteem is ontwikkeld in Israel om korte afstand raketten en artilleriegranaten te onderscheppen. Het systeem is opgezet als een defensieve tegenmaatregel om de raketdreiging tegen de burgerbevolking van Israël aan de noordelijke- en zuidelijke grenzen tegen de gaan. En zo de radicaal-islamitische terreurorganisaties Hamas en Hezbollah terreurwapens te ontnemen.

 

Gezondheid

Israel heeft een geavanceerde sector van medisch en paramedisch onderzoek en bio-technogologie. Biotechnologisch-, biomedisch- en klinisch onderzoek levert meer dan de helft van de wetenschappelijke publicaties van het land op, en veel nieuwe therapieen om mensen (sneller) beter te maken.

De commerciele sector gebruikt deze uitgebreide kennis voor de ontwikkeling van farmaceutische producten en medische apparatuur.

Israel neemt inmiddels de vijfde plaats in de wereld in voor levensverwachting, hoger dan Nederland en met 81,6 jaar (cijfer 2009) ruim 2 jaar hoger dan het gemiddelde in de Westerse wereld.

 

Economie

Door de nadruk op moderne technologie is de Israelische economie ongevoelig gebleken voor de economische crisis die sinds 2008 met name de EU verlamd. De economie blijft groeien met 5% per jaar. Zie uitgebreider: De Israëlische economie.

 

Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek

Israel heeft zeven universiteiten waaar wetenschappelijk onderzoek plaats vindt. Israëlische universiteiten worden gerangschikt onder de top 100 academische instellingen in de wereld in de volgende wetenschappelijke disciplines: in de natuurkunde (3 universiteiten), in de chemie (ook 3 universiteiten), in de informatica (4 universiteiten, waarvan2 inde top 20); in de wiskunde en natuurwetenschappen (3 universiteiten), in de techniek (1 universiteit) en in de medicijnen (1 universiteit).

In de laatste tien jaar hebben 6 Israeli’s een Nobelprijs gewonnen. Dit komt mede doordat Israel wereldwijd aan kop staat voor wat betreft de uitgaven aan wetenschappelijk onderzoek per hoofd van de bevolking, met 1.273 dollar per inwoner. De Verenigde Staten staan op de tweede plaats met 1.206 dollar en Japan derde met 1.153 dollar per inwoner.

Ter vergelijking: het gemiddelde bedrag dat per inwoner in de Arabische landen aan de wetenscahp wordt besteed is slechts 14.7 dollar per inwoner…….

 

Conclusie

“De afgelopen twee decennia is Israël omgetoverd van een semi-socialistische uithoek tot een high-tech supermacht. Rekening houdend met de grootte van de bevolking is Israël wereldleider in het aantal nieuwe ondernemingen in de high-tech en in de hoeveelheid risicodragend kapitaal daarvoor.”

(‘Beyond the start-up nation’, The Economist, 29 december 2010)

 

Gerelateerd:

-- Reacties gesloten.