• Donderdag, 20 Juni 2019
  • 17 Sivan, 5779

Likoed Nederland

Het Palestijnse sigaretten monopolie

Dinsdag, Juni 19, 2012 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Artikel van Likoed Nederland in  het kader van ‘ongehoord Palestijns nieuws’, 19 juni 2012.

De Palestijnse Autoriteit is door en door corrupt. Dit blijkt bijvoorbeeld als de handel en wandel van de familie van de Palestijnse president Mahmud Abbas onder de loep wordt genomen.

Zo zijn de zonen van Abbas erg rijk, en zitten ze in allemaal door overheidsgeld en ontwikkelingshulp gesubsidieerde activiteiten.

Bijvoorbeeld de oudste zoon van president Abbas bezit het bedrijf Falcon Tobacco, dat het monopolie heeft op de verkoop van Amerikaanse sigaretten in de Palestijnse gebieden. Door gebrek aan concurrentie kan Yasser de sigarettenprijzen dus kunstmatig hoog houden, betaald door de Palestijnse Jan Modaal.

Daarnaast bezit Jasser Abbas de Falcon Holding Group, een groot Palestijnse zakelijk conglomeraat. De aannemerstak daarvan heeft onder andere de riolering aangelegd voor de stad Hebron op de Westbank. Met deze opdracht was bijna 2 miljoen dollar gemoeid, betaald met ontwikkelingshulp van de Amerikaanse regering.

Ook bezit Jasser Abbas de Project Construction Management Company, dat zich bezig houdt met het bouwen van wegen en scholen voor de Palestijnse Autoriteit. Ook deze firma kreeg opdrachten betaald met Amerikaanse ontwikkelingshulp: bijna 300.000 dollar tussen 2005 en 2008.

Zijn jongere broer heeft ook diverse ondernemingen. Een daarvan is het PR bureau Sky Advertising. Ook dat profiteerde van Amerikaanse ontwikkelingshulp: in 2009 kreeg het voor $ 1 miljoen de opdracht om de publieke opinie van de Verenigde Staten te versterken in de Palestijnse gebieden.

Deze vriendjespolitiek in de top van de Palestijnse Autoriteit komt opnieuw onder de aandacht omdat een voormalig financieel adviseur van Yasser Arafat is aangeklaagd voor corruptie. Die is daarop met de tegenclaim gekomen dat het juist president Abbas zelf is die $ 100 miljoen voor zichzelf heeft ‘weggesluisd’.

Nederland geeft jaarlijks meer dan 100 miljoen euro belastinggeld aan de corrupte- en ondemocratische Palestijnse Autoriteit. Het is de vraag hoeveel van dit belastinggeld in de handen van de corrupte familie van Abbas terecht komt.

 

-- Reacties gesloten.