• Vrijdag, 20 September 2019
  • 20 Elul, 5779

Likoed Nederland

Arabieren getuigen over dictatuur van Hamas

Woensdag, Mei 16, 2012 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Artikel van Likoed Nederland in  het kader van ‘ongehoord Palestijns nieuws’, 16 mei 2012.

Vorige week werd een literatuurfestival in Gaza verstoord door politie van Hamas. Daarop werd het festival verplaatst naar Caïro, waar de deelnemers bespraken wat voor een hel Gaza blijkt te zijn geworden onder het Hamas regime.

De slotceremonie van dit vijfde Palestina Literatuur Festival werd zo overschaduwd door de politiek. Dit kwam omdat schrijvers na hun bezoek aan de Gazastrook wilden getuigen van de situatie daar. Het onderdrukkende regime van Hamas werd beschreven.

Het merendeel van de schrijvers noemde de culturele activiteiten in Gaza “belabberd.” Ze zeiden dat het doel lijkt te zijn het uitwissen van de Palestijnse identiteit en cultuur, terwijl die de wereld denkers en dichters als Mahmoud Darwish en Edward Said gebracht heeft.

Hoogleraar Engelse Literatuur Sahar El-Mougy zei dat de culturele situatie afschuwelijk is:

“Er zijn helemaal geen bioscopen, bibliotheken of boekwinkels meer met kunst, filosofie of literatuur. De enige beschikbare boeken gaan over het islamitische rechtssysteem (sharia) en de geloofsleer.

Het is een aanval op de Palestijnse identiteit, door de schoonheid daarvan te vernietigen. Hamas is bezig met het wissen van de Palestijnse cultuur om die te vervangen door een extremistische versie van de islam. Zo staat Hamas zelfs niet toe dat mannen en vrouwen in één ruimte verblijven.

Maar ondanks de politie en de inlichtingendiensten – overal aanwezig in de Gazastrook – hebben we studenten ontmoet die zich verzetten. Dit keer niet tegen Israël, maar tegen de onderdrukkende praktijken van Hamas.

In workshops voor schoolmeisjes over zelf schrijven, schreven ze eerst alleen maar over het verzet tegen Israël. Maar toen wij hun lieten zien dat schrijven ook een middel kan zijn om innerlijke gevoelens te uiten, waren de resultaten prachtig. De meisjes begonnen zich te realiseren dat schrijven ook over jezelf kan gaan.

Hamas was een verzetsbeweging tegen bezetting, maar is nu zelf een onderdrukker. Hamas staat nu tussen de Palestijnen en het leven.”

 

Eén reactie op “Arabieren getuigen over dictatuur van Hamas

  1. […] Arabieren getuigen over dictatuur van Hamas. […]

-- Reacties gesloten.