Historie
Tot de jaren tachtig werd de Israëlische economie gedomineerd door een gecentraliseerd socialistisch bestel, vormgegeven door de Arbeiderspartij (onafgebroken in de regering van 1948 tot 1977), de vakbeweging en een grote overheidsbureaucratie.
De Israëlische vakbeweging Histadroet was tot circa 1980 verreweg de grootste industriële en commerciële macht in het land. Ze domineerde elk aspect van de economie, was de grootste werkgever en controleerde zelfs de werkgeversorganisatie door haar bezit van de grootste ondernemingen op het gebied van landbouw, gezondheid, commercie, industrie en financiën. Met andere woorden: ze was een economie binnen de economie.
Met uiteindelijk desastreuze gevolgen: in de jaren ’80 lag de Israëlische economie bijna helemaal stil, en wat de inflatie torenhoog.
Vele economische hervormingen, liberaliseringen en privatiseringen onder Likoed regeringen hebben de Israëlische economie sindsdien de huidige dynamiek gegeven.
Nu: geavanceerd
De economie van Israël behoort thans tot de meest geavanceerde ter wereld. Het land heeft een snel ontwikkelende high-tech sector en dienstensector. Israël is de 24e economie in de wereld, en staat op een vijftiende plaats op de ‘Human Development Index’ van de Verenigde Naties, waardoor het valt in de categorie “zeer sterk ontwikkeld”.
De belangrijkste industriële sectoren zijn metaalproducten, elektronische- en biomedische apparatuur, verwerkte voedingsmiddelen, chemische producten en transportmiddelen. De Israëlische diamantindustrie is een van de wereldcentra voor het slijpen en polijsten van diamant.
Als gevolg van de weinige natuurlijke hulpbronnen is Israël sterkt afhankelijk van de invoer van basisgoederen zoals olie en gas. Dit verandert waarschijnlijk door de recente ontdekkingen van grote natuurlijke gasreserves voor de kust.
Door het gebrek aan energiebronnen heeft Israël een sterke traditie op het gebied van duurzame energie; ruim 90% van de Israëlische woningen heeft een zonneboiler. Israël is een zeer sterke speler op gebieden als zonne-energie en elektrische auto’s.
Israël is tevens een wereldspeler op het gebied van software, telecommunicatie en de ontwikkeling van computerchips. Door de hoge concentratie van high-tech industrieën in de buurt van Tel-Aviv heeft Israël de bijnaam “Silicon Wadi” gekregen. Alleen de Californische tegenhanger heeft meer high-tech bedrijven. Israël is na de Verenigde Staten het belangrijkste centrum ter wereld voor ICT research. Intel, Microsoft en Apple hebben allemaal grote onderzoekscentra in Israël.
Israël is ook een belangrijke toeristische bestemming, ongeveer 3.5 miljoen buitenlandse toeristen bezoeken het land jaarlijks.
In de afgelopen jaren is er een opzienbarende toevloed van buitenlandse investeringen in Israël, nu bedrijven steeds meer de potentiële bijdrage van Israël inzien aan hun mondiale strategieën.
De staatsschuld bedraagt slechts 44%. Israël heeft een overschot op de lopende rekening met het buitenland van ongeveer 3% van het BBP.
Israel hoort wat zeer veel economische facetten betreft tot de absolute wereldtop:
- Het land neemt de eerste plaats in van alle westerse economieën voor wat betreft recesssiebestendigheid. Waar andere landen in een diepe recessie zitten, kende Israël een robuuste economische groei van 4,8% in zowel 2010 als 2011.
- De eerste plaats voor wat betreft het tempo van investeringen in onderzoek en ontwikkeling,
- De eerste plaats voor het gedeelte van de economische groei dat gegenereerd wordt door high-tech ondernemingen (70% !).
Tot 1995 was de handel van Israël met de omliggende Arabische wereld vrijwel nihil, als gevolg van de boycot van de Arabische Liga. Sinds 1945 weigerden Arabische landen niet alleen om rechtstreekse handel met Israël te hebben (de primaire boycot), maar ook om zaken te doen met bedrijven met vestigingen in Israël (de secundaire boycot), en zelfs met bedrijven die zaken deden met Israël (de tertiaire boycot). Hoewel formeel opgeheven onder de internationale druk tot vrijhandel, houden sommige Arabische landen zich nog steeds aan bovenstaand beleid.
Gebaseerd op: http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel
(tenzij anders vermeld betreffen de gegevens 2010).
Veilig beleggen in… Israël
Overgenomen van IEXProfs, 21 februari 2012.
“Als je naar het Midden-Oosten gaat om olie te zoeken, sla dan Israël over. Als je op zoek bent naar hersens, stop dan bij Israël. Je hoeft nergens anders heen te gaan.” Warren Buffett, ook een belegger in Israël, schrijft het succes van het land toe aan zijn technologische innovaties. Het land draagt bovengemiddeld bij aan ondernemingen met een notering in de Nasdaq.
Israël noteert met stip bovenaan de Bloomberg Riskless Return Ranking. Terwijl het land onder vuur van de vijandige buurlanden ligt sinds de stichting in 1948, produceert het land goed rendement op investeringen. Het laatste decennium heeft de index in Tel Aviv 7,6% rendement opgeleverd, na verrekening van de volatiliteit. Israël laat Hongkong en Noorwegen achter zich op de ranglijst van Bloomberg.
Ook de dividenduitkeringen in Israël liggen hoger dan in andere ontwikkelde markten. Het dividendrendement op de TA-25 index bedraagt 3,49%. De economie van het land is sterk op technologie en export gericht. Israël trekt diverse internationale beleggers aan. Aan het roer van de centrale bank staat Stanley Fischer, die de economie met stimuleringsmaatregelen uit het slob wist te trekken.
Ondertussen groeit de Israëlische economie dubbel zo snel als de Amerikaanse en overtreffen de groeipercentages de G10 ruimschoots. Export bedraag 40% van de economie. De high tech-industrie neemt daarvan weer bijna de helft voor haar rekening. Michael Steinhardt, voormalig hedgefundmanager, noemt Israël ‘een opwindende plek om te beleggen’. Het land staat altijd aan de rand van uitroeiing, maar het groeit en bloeit.
De index in Tel Aviv heeft het afgelopen decennium, inclusief dividend, 161% rendement gerealiseerd. Volgens die rekenmethode neemt het land de derde plek in op de wereldranglijst. Afgelopen jaar bedroeg de economische groei 4,8%, de vijf jaren ervoor kwam de groei gemiddeld uit op 4,2%. Vooral de binnenlandse consumptie maakt een grote groei door. In 2010 klom deze met 10,2%. Dit jaar wordt een groei van het bbp voorspeld van 3,2%, ruim driemaal het gemiddelde in de G10.
In het verleden profiteerde Israël vooral van de interesse van beleggers in opkomende markten. In 2010 werd het land toegevoegd aan de index voor ontwikkelde markten. Dat leidde tot herschikking van menig beleggingsportefeuille. Onlangs verhoogde Standard & Poor’s het kredietoordeel voor het land.
- Klik om meer artikelen te lezen met de trefwoorden: economie en high-tech.