Opinie artikel van Likoed Nederland in het Eindhovens Dagblad, 26 januari 2012, Brabants Dagblad, 27 januari en De Gelderlander 28 januari 2012.
Met de Moslimbroederschap aan de macht kan de democratie in Egypte snel weer voorbij zijn.
Een breed aanvaard principe in een democratie is dat antidemocratische- en racistische partijen en terroristische organisaties niet mogen meedoen aan verkiezingen. Dit omdat anders een democratisch bestel zijn eigen vernietiging mogelijk maakt.
Het meest bekende voorbeeld van zo een democratische zelfvernietiging is uiteraard de Duitse verkiezingsuitslag van 1933, toen de nazi’s meer dan 30% van alle stemmen kregen. Kort na deze verkiezingen begonnen zij alle democratische instituties af te breken en te vervangen door het Führer principe, met alle vreselijke gevolgen van dien.
Extremisten stoppen
Ter bescherming van de democratie zijn in Nederland mede daarom in 1998 de Centrumpartij verboden en in Israel in 1994 de racistische Kach partij (die overigens maar 1 zetel had behaald). Dit voor de democratie essentiële principe wordt gehanteerd van Noord-Ierland tot Oost-Europa, echter jammer genoeg niet in het Midden-Oosten.
Zo deed de Palestijnse terreurbeweging Hamas in 2006 mee aan de Palestijnse verkiezingen, die ze verpletterend won. Hamas is echter alles behalve democratisch en wilde de macht dan ook niet delen met anderen. Daarom pleegde Hamas in2007 inde Gazastrook een staatsgreep waarbij meer dan 150 aanhangers van de oppositie werden gedood. Hamas gooide tijdens deze staatsgreep PLO-leden levend van flatgebouwen nadat ze hun handen met touwen had vastgebonden, zo is op filmpjes op Youtube te zien.
Sindsdien zijn er in Gaza geen verkiezingen meer geweest, en is het niet te verwachten dat die er binnenkort wel komen. Wel worden minderheden als christenen en homo’s in Gaza door Hamas meedogenloos onderdrukt, en worden vrouwen in hun vrijheid zwaar beperkt onder de ingevoerde islamitische sharia-wetgeving.
Moslim-fundamentalisme
De Moslimbroederschap in Egypte is een zusterbeweging van de radicaal-islamitische terreurorganisatie Hamas. Net als Hamas wil ook deze broederschap de maatschappij inrichten volgens de sharia-wetgeving. Volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg is “de sharia niet verenigbaar met de fundamentele principes van de democratie”. Waaruit blijkt dat gematigde islamitische partijen niet bestaan, zo stelt ook Nadia Ait Zai, vrouwenrechtenactiviste en hoogleraar aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit van Algiers: “Elke vorm van islamisme wil de sharia, in plaats van de grondwet”.
De zo prille democratie in Egypte kan dus snel voorbij zijn, want de fundamentalistische partijen wonnen tijdens de Egyptisch verkiezingen twee weken terug ruim 60% van de stemmen.
Egypte glijdt dus af naar een fundamenteel-islamitische staat. Iets dat is trouwens al enige tijd zichtbaar is. Zo kwamen in januari 2011 bij de zelfmoordaanslag op een kerk in Alexandrië meer dan 20 onschuldige christenen om. In oktober werden tientallen demonstrerende Kopten gedood, doordat ze met pantserwagens werden overreden. En vorige maand werd tijdens een massaal bezochte verkiezingsbijeenkomst van de Moslimbroederschap in Cairo opgeroepen alle Joden te vermoorden, Duizenden radicale moslims riepen: “Tel Aviv, Tel Aviv, de dag des oordeels is gekomen” en “op een dag zullen wij alle joden vermoorden”.
Vrouwen, christenen en andere minderheidsgroepen
Gezien bovenstaande is het bijna ongelofelijk dat Midden-Oosten deskundigen als Bertus Hendriks, die jarenlang voorzitter was van de extreem-linkse organisatie ‘Nederland Palestina Komitee’ (NPK), continue bij de publieke omroep blijven beweren dat er sprake is van een fantastische Arabische ‘lente’, veroorzaakt door Facebook-jongeren. Maar wat kunnen die nu betekenen in een land met 40% analfabeten? Hun seculiere liberale partij kreeg dan ook maar enkele procenten van de stemmen.
Lara Logan, een knappe blonde journaliste van het Amerikaanse Tv-station CBS, wist afgelopen februari al beter, nadat zij door meer dan 300 islamitische mannen op gruwelijke wijze werd verkracht en aangerand op het Tharirplein in Cairo. Terwijl omstanders foto’s stonden te nemen met hun mobiele telefoon…
Voor vrouwen, christenen en andere minderheidsgroepen in Egypte is er dus allesbehalve een periode aangebroken die getypeerd kan worden als een Arabische lente. Gezien de recente overwinning door de fundamentalisten is er eerder sprake van een Arabische winter. Met hen aan het bewind, kan dit wel eens uitmonden in een hele lange ijstijd.