• Donderdag, 20 Juni 2019
  • 17 Sivan, 5779

Likoed Nederland

De ene atoombom is de andere niet

Zondag, Januari 29, 2012 / Last Modified: Zaterdag, Januari 20, 2018

Opinie artikel van Likoed Nederland in de Twentsche Courant Tubantia, 28 januari 2012.

Er wordt geregeld geopperd dat als Israël een atoombom heeft, Iran die ook zou mogen hebben.

Er zijn echter vijf redenen waarom deze redenering niet op gaat en waarom het een angstige en gevaarlijke ontwikkeling is dat Iran mogelijk over een atoomwapen gaat beschikken.

 

Israël wordt sinds haar oprichting in 1948 bedreigd

Israël wordt al sinds haar oprichting in1948 inhet voortbestaan bedreigd door omliggende landen als Egypte, Libië en Syrië, die veel grotere legers hebben. Vandaar dat Israël als afschrikking over atoombommen wil beschikken. Deze afschrikking is nodig tegenover bijvoorbeeld een land als Iran, dat keer op keer verklaart dat Israël volledig vernietigd moet worden.

Daarom heeft Israël aangegeven dat het deze wapens nu nodig heeft, maar dat het direct zal ontwapenen wanneer deze bedreigingen op houden – door duurzame vredesverdragen en daarmee de erkenning van het bestaansrecht van de Joodse staat Israel.

Ook heeft Israël uitdrukkelijk verklaard dat het nooit als eerste atoomwapens zal gebruiken. Want Israël is een westers-seculiere democratie, waar nooit een meerderheid van de bevolking voor gebruik van massavernietigingswapens te vinden zal zijn.

 

Iran schendt internationale verplichtingen

Israël wilde om bovenstaande reden over atoomwapens beschikken en heeft daarom het internationale nucleaire non-proliferatie verdrag nooit getekend. Het is daaraan dan ook niet gehouden. Hetzelfde geldt trouwens voor sommige andere kernmachten.

Iran heeft het non-proliferatie verdrag wél getekend. Het heeft daarmee vrijwillig afgezien van atoomwapens, in ruil voor levering van nucleaire kennis voor vreedzame toepassingen, zoals energieopwekking. Het dient daartoe inspecties toe te staan van het Internationale Atoom Energie Agentschap.

Afgelopen november concludeerde het Internationale Atoom Energie Agentschap dat Iran desondanks aan de ontwikkeling van atoomwapens werkt, al sinds 2003.

 

Iran liegt

Iran schendt dus het door haar getekende internationale non-proliferatie verdrag. En het heeft de wereld daarover welbewust acht jaar lang voorgelogen. In het geheim werkte men wel aan atoomwapens. Het geeft aan dat het bezit van atoomwapens voor Iran belangrijker is dan haar internationale verplichtingen. Het land heeft lak aan de wereld. Dit gekoppeld aan de geheime bedoelingen die het Iraanse radicaal-islamitische regime heeft met die atoomwapens geeft grote zorgen.

 

Iran is offensief

Die ongerustheid wordt gevoed door het offensieve karakter van de islamitische regering in Iran. Het wil een belangrijke regionale speler worden en de shia-variant van de islam verspreiden. De soennitische variant wil ze terugdringen. Daardoor is Iran betrokken bij vele conflicten in de regio. Denk aan de Irak-Iran oorlog in de jaren tachtig, met circa 1 miljoen doden. Er was en is de betrokkenheid van Iran bij het geweld in de buurlanden Syrie, Irak en Afghanistan. En Iran financiert, stimuleert en bewapent terroristische organisaties zoals de radicaal-islamitische terreurorganisatie Hezbollah, dat Libanon in2006 inde tweede Libanon oorlog stortte.

 

Iran is onberekenbaar

Iran is geen democratie maar een religieuze islamitische dictatuur. De feitelijke macht is in handen van de ayatollahs. Mensen die homo’s ophangen en overspelige vrouwen stenigen. En zij geloven in de komst van een sjiitische Messias genaamd Al-Mahdi, die zal komen in een tijd van wereldwijde chaos. Volgens sjiitische traditie gaan tijdens deze wereldwijde chaos naties ten onder en sterft een derde van de wereldbevolking.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zelf is een lid van de Hojatieh beweging, een groep die gelooft dat men de komst van deze Al-Mahdi actief kan en moet bespoedigen. Ahmadinejad opende zijn speech tot de Verenigde Naties in 2007 met de wens: “God, versnel de komst van Imam Al-Mahdi, schenk hem een goede gezondheid en de overwinning.”

Types als Mahmoud Ahmadinejad en andere ayatollahs zijn levensgevaarlijk, en moeten niet een vinger aan de rode knop voor het afvuren van een atoombom krijgen. Het is daarom goed dat de EU en Nederland momenteel strenge sancties instellen tegen Iran. Zodat hopelijk kan worden voorkomen dat de radicale moslims in dit land de beschikking krijgen over het gevaarlijkste wapen dat er bestaat, de atoombom.

En dat Israel, Europa en de rest van de wereld worden gevrijwaard van een nucleaire armageddon.

 

007 AtoombomFabel 7: Als Israël een atoombom mag hebben, mag Iran dat ook.
Feit: Alleen Iran hield in strijd met internationale verdragen nucleaire locaties verborgen.
Foto: De geheime nucleaire fabriek Natanz die Iran tot 2002 verborgen hield.

Gerelateerd:

 

-- Reacties gesloten.