• Dinsdag, 23 Juli 2019
  • 20 Tammuz, 5779

Likoed Nederland

Studie: Westers nieuws over Midden Oosten bomvol anti-Israël propaganda

Zaterdag, December 24, 2011 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Xander nieuws, 22 december 2011.

 

Wereldwijde haatprotesten tegen de joodse staat zijn veelal het gevolg van de éénzijdige anti-Israël propaganda van de internationale media.

Uit een onderzoek van de Roosevelt Universiteit in Chicago naar de veronderstelde ‘objectiviteit’ van Reuters – één van de drie belangrijkste internationale persbureaus waar alle reguliere Westerse media zich op baseren – blijkt dat Reuters’ persberichten over het Midden Oosten ‘systematisch bedorven zijn door propaganda en de lezers beïnvloeden om de kant van de Palestijnen en Arabische landen te kiezen, tegen Israël.’ Uit een ander onderzoek bleek al eerder dat de gezaghebbende BBC zelfs een ware lastercampagne tegen de joodse staat voert.

 

BBC
Professor Henry Silverman bestudeerde 50 artikelen van Reuters over het Midden Oosten (de meeste van deze artikelen worden vrijwel ongewijzigd overgenomen door de Westerse media, zoals kranten en nieuws websites). De nieuwsberichten werden -mede aan de hand van het journalistenhandboek van Reuters zélf- geanalyseerd op het gebruik van propagandistische taal en drogredenen. In ieder artikel werden gemiddeld 22 van dit soort gevallen aangetroffen. Vervolgens kregen studenten die een neutrale houding hadden tegenover het Midden Oosten conflict deze artikelen te lezen. Resultaat: na afloop bleken ze allemaal een pro-Palestijns standpunt te hebben ingenomen.

Trevor Asserson, een in Israël woonachtige Britse procesadvocaat, deed enkele jaren geleden een min of meer vergelijkbaar onderzoek naar de berichtgeving van de door de overheid gesubsidieerde BBC, die in de loop der jaren een belangrijke monopoliepositie heeft opgebouwd. Aan de hand van de overheidsregels ten aanzien van objectiviteit, eerlijkheid en waarheidsgehalte beoordeelde Asserson de tussen juni 2002 en 2004 uitgezonden BBC nieuwsberichten over het Midden Oosten.

Zijn conclusie: de berichtgeving van de BBC ‘komt overeen met een lastercampagne tegen Israël. Iedere twee tot drie maanden wordt er een documentaire uitgezonden die kritisch is over Israël… 88% van de documentaires over het Israëlisch-Palestijnse conflict schilderen Israël negatief af, of schetsen in twee gevallen zelfs een positief beeld van de Palestijnen.’ Asserson constateerde ook dat de BBC een ‘systematisch probleem met het afhandelen van klachten’ heeft.

‘De nieuwsberichten van de BBC over Israël worden verdraaid door zaken weg te laten of toe te voegen, of door enkel gedeeltelijk de feiten weer te geven. Dat gebeurt door te kiezen wie er wordt geïnterviewd en wie niet, en door de verstrekte achtergrondinformatie of juist het gebrek hieraan. Dit kon alleen worden vastgesteld na een juist forensische analyse, zoals een rechter in een rechtszaal van mij zou verwachten hoe ik het bewijs aan hem zou presenteren.’

 

Ook Nederlandse media anti-Israël

In Nederland geldt al jaren exact hetzelfde. Net als Reuters en de BBC staan de (radicaal) linkse NOS, NRC, Volkskrant en NU.nl, die door veel Nederlanders als ‘objectief’ worden beschouwd, al jaren vol met éénzijdige anti-Israël propaganda en pro-Palestijnse nieuwsberichten. Ook uit een recent onderzoek in buurland Duitsland bleek dat de media aldaar voor 70% wordt beheerst door journalisten die zichzelf rekenen tot het linkse of extreem linkse -en dus anti-Israëlische- politieke kamp.

 

Manipulatie via columns

Eén van de manieren waarop het Westerse publiek in het pro-Palestijnse en pro-Arabische kamp wordt gedirigeerd is door middel van redactionele commentaren en columns. Recent weigerde de Israëlische premier Benyamin Netanyahu in te gaan op een uitnodiging van de gezaghebbende New York Times om een gastcolumn te schrijven. Reden: eerder werd aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas dezelfde ‘eer’ gegeven, en hem werd toegestaan om talloze feiten over Israël verdraaid en vals weer te geven. De afgelopen 3 maanden waren 19 van de 20 redactionele commentaren in de NY Times en de Internationale Herald Tribune negatief over Israël.

 

Complottheorieën

Als dergelijke manipulerende praktijken al worden toegepast door de media ‘elite’, wat kan er dan nog van anderen worden verwacht? Met name het alternatieve internet wordt grotendeels beheerst door dezelfde joodse en ‘Zionistische’ complottheorieën die eerder door de Nazi’s en tegenwoordig door de linkse en islamitische wereld worden gebruikt om Israël en de joden te stigmatiseren en te demoniseren.

 

Persvrijheid misbruikt

Persvrijheid is een groot goed. Door de overheid gefinancierde media zoals de BBC en de NOS misbruiken dit echter dagelijks door hun sterk éénzijdige berichtgeving, waardoor doelbewust haat tegen Israël en tegen de joden wordt aangewakkerd. Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid zich serieus gaat afvragen waarom bepaalde journalisten, kranten en nieuwsbronnen, die gezamenlijk een ware propaganda oorlog tegen Israël voeren, nog langer gesteund en/of gefinancierd zouden moeten worden. De voorgestelde forse bezuinigingen op de publieke omroep zijn wellicht een goede eerste aanzet, waardoor eerlijkere berichtgeving in de toekomst misschien weer eens een kans krijgt.

 

-- Reacties gesloten.