• Woensdag, 21 Augustus 2019
  • 20 Av, 5779

Likoed Nederland

De onwaarachtige berichtgeving van de NOS over de kerkbrand in Egypte

Vrijdag, December 16, 2011 / Last Modified: Zondag, Januari 7, 2018

Reactie op het NOS journaal van 26 november 2011, geplaatst 16 december 2011.

Er is al heel veel geschreven over de stellige suggestie in het NOS Journaal dat een brand in een Koptische kerk in Egypte door de Kopten zelf gesticht zou zijn. Dat dit een onzinnige bewering is, dat de NOS zichzelf tegensprak toen ze uitzending verdedigde, dat het zelfs tot nieuwe etnische spanningen in Egypte leidde, dat heeft u allemaal al in andere media kunnen lezen. Enkele voorbeelden:

 

Toch nog twee kanttekeningen:

  1. Zowel in de rapportage van de NOS zelf als in de latere verdedigingspogingen van de rapportage door de NOS, is er grote verwarring of de brand in een kerk of in een verenigingsruimte was en ook of er wel of geen bouwvergunning was verstrekt. Dit is echter simpel te herleiden tot het feit dat de Kopten in Egypte zelden of nooit een bouwvergunning krijgen voor een kerk, zie bijvoorbeeld: Egypte wil kerkbouw versoepelen. Daarom noemen de Kopten hun kerken dus geen kerk, en vragen er zeker geen bouwvergunning voor aan als kerk. Dat de NOS verslaggever Lex Runderkamp dat blijkbaar niet weet, geeft aan dat hij de Egyptische situatie niet begrijpt of niet wil begrijpen.
  2. Zowat wekelijks vliegt er een kerk in brand; op de Flippijnen, in Nigeria, in Egypte enz. De NOS besteed er vrijwel nooit aandacht aan. Nu doet de NOS het voor een keer eens wel, maar suggereert er meteen bij dat het niet door moslims is gedaan. Het is de (linkse) politieke correctheid van de NOS ten voeten uit: vooral niets negatiefs zeggen over moslims, dat zou rechts in de kaart spelen.

 

 

-- Reacties gesloten.