• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Christenen in het Midden-Oosten

Zaterdag, Oktober 15, 2011 / Last Modified: Zaterdag, Januari 20, 2018

Christenen in het Midden-Oosten: bijna verdwenen door islamitisch geweld.

Er leven steeds minder christenen in het Midden Oosten. Oorzaak: voortdurende discriminatie, racisme, agressie en vaak dodelijk geweld door moslims in de door de islam beheerste landen. 100 jaar geleden vormden christenen nog 20% van de bevolking in de regio; vandaag is dat nog maar 5%. In Turkije zakte het aandeel christenen in dezelfde periode zelfs van 20% naar 0,2%.

“Als dit zo doorgaat dan zal het christendom in het Midden Oosten verdwijnen,” aldus de in Libanon werkzame Egyptische Jezuitische voorganger Samir Khalil Samir.

Ook het Vaticaan maakt zich hier zorgen om en heeft een conferentie met bisschoppen uit het hele Midden Oosten belegd om te zien op welke manier de christelijke minderheden in de moslimwereld nog gered kunnen worden. In een op de synode besproken ‘Voice of America’ rapport werden een aantal islamitische landen waar christenen het erg moeilijk hebben eruit gelicht, zoals Egypte en Libanon.

“Hier in het Midden Oosten hebben de moslims de macht,” aldus Ziyad Hajjar, een in Beirut levende jonge christen. “We kunnen niet over ons geloof praten want dat is gevaarlijk. Als moslims erachter komen dat je christen bent dan kun je gemakkelijk in de problemen komen.”

Een christelijke vluchteling uit Soedan die nu in Cairo leeft bevestigt dat christenen in zowel Egypte als zijn thuisland worden vervolgd. Christenen kunnen nauwelijks werk vinden omdat ze vanwege hun geloof worden gediscrimineerd. Vaak worden ze gedwongen te kiezen tussen zich te bekeren tot de islam of door uithongering te sterven.

Ook in de Palestijnse gebieden zuchten christenen zwaar onder het moslimjuk, zie bijvoorbeeld:

* Eigenaar van de enige bijbelwinkel in Gaza vermoord.

* Christenen in Gaza steeds meer onder druk.

* Positie christenen in Bethlehem onhoudbaar.

* Moord op moslim die overging tot het christendom.

Het Nederlands Dagblad schreeft met de kop ‘Christenen houden zich niet staande in Gaza’ op 29 november 2012:

In de vijf jaar dat Hamas aan de macht is, liep het aantal christenen in de Gazastrook met de helft terug. Echt geweld tegen christenen is ook in de Gazastrook uitzondering, maar de druk op christenen om zich te conformeren aan een islamitische leefwijze neemt toe. Er is weinig twijfel over, waarom christenen massaal uit de Gazastrook vertrekken.
Afgelopen juli werd dat nog eens duidelijk. Op klaarlichte dag werden een jonge man en een moeder van drie kinderen door onbekenden meegenomen uit de Grieks-Orthodoxe Porphyriuskerk in Gaza; naar verluidt zouden ze zich onder dwang hebben bekeerd tot de islam en daarna zijn vrijgelaten. Huda Al-Amash, de moeder van de ‘bekeerling’, de 25-jarige Ramez, zag het somber in: “Als het zo doorgaat gaat, zullen er binnenkort in Gaza geen christenen meer zijn.” Vijf jaar later is er iets veranderd. Direct geweld is er minder, maar de druk op christenen is niet verminderd. Human Rights Watch rapporteerde herhaaldelijk over repressie van christenen in de Gazastrook en Palestijnse onderzoekers gaan er vanuit dat het langetermijndoel van tenminste de radicale vleugels van Hamas een taliban­achtige islamitische staat is, waarin de sharia ook daadwerkelijk wordt gehandhaafd.”

Geschat wordt dat alle Palestijnse christenen over zo’n 15 jaar ‘weggezuiverd’ zullen zijn. Inmiddels ziin er al zo’n 70.000 Palestijnse christenen naar het Zuid Amerikaanse Chili gevlucht. Anderen kiezen voor Europa, Australie, de VS of Canada.

In Irak is slechts 5% van de bevolking christen, maar vormen ze 40% van de naar het buitenland gevluchte Irakezen.

In 2009 werd een pinksterkerk in Algerije geplunderd en platgebrand; in Pakistan werden vier christenen, waaronder een kind, levend verbrand door moslims en werd een kerk in brand gestoken onder de valse beschuldiging dat ze de Koran ‘onteerd’ zouden hebben. In Iran zit een bekende evangelische voorganger in de gevangenis en wacht op de doodstraf omdat hij de islam verlaten heeft.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van een oneindig lange lijst met islamitisch geweld tegen christenen.

 

Moslimgeweld tegen christenen door het Westen doodgezwegen

Alleen al in 2009 zo’n 110.000 christenen in de islamitische landen werden vermoord vanwege hun geloof. In Soedan is het aantal vermoorde christenen door moslims sinds 1984 opgelopen tot 1,5 miljoen.

In heel het Midden Oosten is geweld tegen christenen en hun bezittingen evenals verkrachting van christelijke vrouwen aan de orde van de dag, omdat moslims dit in hun landen vrijwel straffeloos kunnen doen. Iedereen die hier openlijk over spreekt of klaagt wordt met de dood bedreigd.

Bizar genoeg worden de gruwelijke misdaden tegen christenen nauwelijks belicht door Westerse politieke en kerkelijke leiders. Ook in Nederland laten de zogenaamd christelijke partijen CDA en CU in dat opzicht hun medegelovigen in de moslimwereld volkomen in de steek door deze schrijnende christenvervolgingen dood te zwijgen.

 

NB Deze informatie is ontleend aan Xandernieuws.punt.nl

 

017 ChristenenFabel 17: Christenen hebben het slecht in Israël.
Feit: Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar christenen veilig zijn, zegt pater Gabriel Naddaf.
Foto: Pater Naddaf met zijn familie.

 

 
Gerelateerd:

 

-- Reacties gesloten.