• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Blatant antisemitisme bij de VPRO

Zondag, Oktober 9, 2011 / Last Modified: Zondag, Juni 17, 2018

Reactie op de reportage : de Israellobby in Brussel van de VPRO van 9 oktober 2011.

Moslims en Joden zwemmen samen in de Dode Zee. VPRO, hoe kan dat, er is toch apartheid?Moslims en Joden zwemmen samen in de Dode Zee. VPRO, hoe kan dat, er is toch apartheid?

 

Er zijn twee dingen die opvallen aan deze uitzending.

In de eerste plaats is dat de VPRO voor de zoveelste keer aandacht besteed aan de Israël lobby. In Brussel zijn er honderden lobby’s die hun belang verdedigen, maar de VPRO licht die van Israël er weer eens uit. Die eenzijdige aandacht en de inzet in de reportage om de lobby als iets fouts en verdachts neer te zetten roeptherinneringen op aan de antisemitische campagne van de nazi’s: de Joden complotteren, ze zijn er duister op uit de wereld naar hun hand te zetten.

Dat is des te meer zo omdat de VPRO nooit aandacht besteed aan de Arabisch/islamitische lobby, terwijl die toch heel veel machtiger is. Ze hebben meer dan een miljard mensen achter zich staan, ze bulken van de oliedollars om hun lobby te financieren, en ze beschikken over een machtsblok van 57 islamitische landen, dat de Verenigde Naties in zijn zak heeft.

In de tweede plaats door de toonzetting van de reportage, die in het begin gezet wordt door iemand aan het woord te laten die Israël beschuldigd “een ergere apartheid te hebben dan Zuid-Afrika destijds”.

Dat is volslagen nonsens. De Arabieren in Israël hebben nota bene meer burgerrechten dan de Arabieren in de Arabische landen. Ja, ze hebben meer burgerrechten dan in welk Arabisch land dan ook. Daar gaan de Arabische opstanden nu juist over. Ook de Palestijnen in ‘bezet’ gebied weten dat maar al te goed. De Palestijnen van Oost-Jeruzalem zeggen in opiniepeilingen liever Israëli te zijn dan Palestijn.

De beschuldiging is dus vals, zoals iedereen weet die wie wel eens in Israël heeft rondgelopen. Arabieren en Israëli’s liggen naast elkaar op het strand, in ziekenhuizen enz. enz. Arabieren bekleden hoge posities. Zo was bijvoorbeeld een van de opperrechters die de Israëlische president tot gevangenisstraf wegens verkrachting veroordeelde was een Arabier. Geen probleem in Israël, iets wat een jood of christen in een Arabisch land niet snel mee zal maken.

Het beschuldigen van Israël van racisme is daarom antisemitisch, volgens de definitie van de Europese Unie.

Het is diep triest dat de VPRO tot dit bedenkelijke niveau is afgedaald.

-- Reacties gesloten.