• Zaterdag, 24 Augustus 2019
  • 23 Av, 5779

Likoed Nederland

Rode Kruis erkent: geen humanitaire crisis in Gaza

Vrijdag, April 22, 2011 / Last Modified: Zaterdag, Januari 13, 2018

Israel Today, 22 april 2011.

 

Het Internationale Rode Kruis heeft woensdag toegegeven wat iedereen, die zich niet laat bedriegen door anti-Israelische propaganda, al geruime tijd weet: er is geen humanitaire crisis in de Gazastrook.

In een interview met de Israelische legerwoordvoerder verklaarde Mathilde Redmatn, adjunct-directeur van het Rode Kruis (Rode Halve Maan noemt men het daar) in Gaza, duidelijk voor iedereen die bereid is te luisteren, dat er “geen humanitaire crisis in Gaza is.”

“Als je naar de supermarkt gaat, staat die vol goederen. Er zijn restaurants en een mooi strand,” verklaarde Redmatn.

 

Raketten

In haar verdere verhaal had Redmatn wel kritiek op Israel, omdat het een gedeeltelijke embargo handhaaft op bepaalde goederen, zoals cement, dat door terroristische krachten kan worden gebruikt om bunkers te bouwen, en daarvoor ook is gebruikt.

“Israel heeft het volste recht om de burgerbevolking te beschermen, [maar] dit recht moet worden afgewogen tegen het recht van 1,5 miljoen mensen die in de Gazastrook wonen,” zei Redmatn. “… problemen met de invoer van bouwmaterialen [heeft] duurzaam economisch herstel belemmerd en elke hoop verijdeld om een normaal en waardig leven te leiden.”

Israeli’s zouden aanvoeren, dat een gebied dat terroristen tot zijn leiders kiest en het vervolgens mogelijk maakt duizenden raketten op een aangrenzend gebied af te vuren, het recht op een “normaal en waardig leven” heeft verbeurd.

Redmatn hekelde ook Hamas en zijn terroristische bondgenoten, omdat ze doorgaan met het afvuren van raketten en mortiergranaten op Israelische burgers in het zuiden van Israel.

 

Propaganda

Maar het beschrijven van Gaza als een gevangenis vol ellende, (terwijl de realiteit anders is), vinden de meesten toch een te goed propagandamiddel om hiermee te stoppen.

Een paar dappere journalisten zijn in de afgelopen jaren ingegaan tegen de trend in de media, Gaza af te schilderen als de armoedigste plaats op aarde. Met schriftelijk en fotografisch bewijsmateriaal hebben ze aangetoond dat Gaza is niet zo slecht af als de meeste reportages het beschrijven.

Vorig jaar bekritiseerde verslaggever Tom Gross van de Canadese National Post zijn collega’s in de internationale media, omdat ze zich uitsluitend richten op verarmde delen van Gaza, waarmee ze opzettelijke wilden suggereren dat het gehele gebied zo leeft vanwege de Israelische veiligheidsmaatregelen.

“We zouden hetzelfde effect ook kunnen bereiken door selectief te filmen in louche delen van Parijs en Rome en New York en Los Angeles,” schreef Gross in die tijd.

Zelfs Hamas heeft toegegeven dat Israelische geen hongersnood in Gaza veroorzaakt.

“Er is geen hongersnood in Gaza. Niemand is gestorven van de honger,” vertelde Khalil Hamada, een hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie van de Gazastrook, vorig jaar aan de Londense Daily Telegraph.

 

Bouwmaterialen

De door Redmatn herhaalde bewering, dat Israel niet genoeg bouwmaterialen Gaza binnenlaat, is ook dubieus.

In november bevestigde de minister van huisvesting van Gaza, Yousef Alamanti, voor United Press International dat de bouw was begonnen van een groot project van hoogbouw-appartementen. Het project omvat drie appartementsgebouwen met in totaal 25.000 appartementen, een moskee, een speeltuin, een winkelcentrum en scholen.

Het is moeilijk te begrijpen hoe zo’n omvangrijk project kan worden gebouwd als Israel geen bouwmaterialen tot Gaza toelaat.

Uit al deze verklaringen en berichten blijkt dat in werkelijkheid Gaza niet wordt belegerd.

Ja, Israel houdt nauw toezicht op en beperkt de invoer van bepaalde goederen om de mogelijkheden van de terroristen te beperken. Maar de instroom van goederen in een gebied dat actief een terroristische oorlog voert tegen de burgers van zijn buurland is ongekend in de Gazastrook.

-- Reacties gesloten.