Actie van Likoed Nederland, 27 april 2011.
Likoed Nederland schreef het volgende aan de redactie van de Bosatlas:
“In de nieuwste, 53e editie van de Grote Bosatlas trof Likoed Nederland een aantal opvallende kaarten aan inzake Israel en de Palestijnse gebieden:
- Op pagina 140 van deze editie staat de kaart “C Westelijke Jordaanoever en Gazastrook”.
- Daarin wordt gesproken over het veiligheidshek, dat op deze kaart echter “scheidingsmuur” wordt genoemd. Voor 95% van de lengte is deze afscheiding een hek, geen muur. Het is alleen een muur op plekken waar op korte afstand van het hek woningen staan. Dit om te voorkomen dat die beschoten kunnen worden.
- Bij het hek rondom het stadje Ariel staat “in aanbouw”. Dit traject moet echter nog goedgekeurd worden; het staat allesbehalve vast dat hier een hek wordt geplaatst.
- In de toelichting staat “Joodse stad of nederzetting”. Wij gaan er van uit dat u bedoelt “Israelische stad of dorp”. Er wonen ook vele niet-Joden in deze steden en dorpjes en bovendien is nederzetting een gepolitiseerd begrip.
- Er staat de route van een hek gepland aan de Oostkant van de Westbank. Hier is ooit een jaar of tien geleden sprake van geweest, maar dit plan is op geen enkele manier meer actueel. Er is namelijk al een hek, op de grens met Jordanie.
- Op pagina 141 staat de kaart “C Midden-Oosten en gewapende conflicten”. Daarop is te zien hoe er na een aanslag/gewapend conflict mensen van de Westelijke Jordaanoever naar Saudi-Arabie zijn gevlucht. Wij zijn benieuwd welke mensen u daarmee aanduidt. De belangrijkste vluchtelingenstroom vanuit de Westbank betreft christenen, vooral uit Bethlehem. De pijl lijkt inderdaad zijn oorsprong in Bethlehem te hebben. Dat roept de vragen op:
- Die christenen zijn zeker niet naar Saudi-Arabie gevlucht, dit omdat volgens de zeer strenge islamitische wet van Saudi-Arabie christenen normaliter niet in dit land worden opgenomen. Waarom wijst uw pijl daar dan naar toe?
- Die christenen zijn gevlucht – net als uit andere woongebieden in het Midden-Oosten – omdat de moslims hen het leven onmogelijk maakten. Zonder die context is de kaart misleidend, want dan lijkt de vluchtelingenstroom het gevolg van het Arabisch-Israelische conflict, wat niet zo is.
Kortom: de kaarten die u presenteert, en die veelvuldig worden gebruikt door scholieren en studenten, bevatten onjuistheden en politieke kleuring. Wij verzoeken u dan ook in geval van een herdruk of nieuwe druk deze kaarten in dit licht te herzien.
Dit omdat in onze ogen – en naar wij aannemen aan ook de uwe – de Grote Bosatlas neutraal zou moeten zijn.”
Reactie van de redactie van de Bosatlas
“U wijst ons op een aantal tekortkomingen in de kaarten op pagina 140 en 141 van de 53e editie van De Grote Bosatlas. Deze editie is verschenen in 2007, de informatie in de kaarten is daardoor gebaseerd op de situatie uit de jaren 2005-2006.
De komende maanden gaan we werken aan een nieuwe, 54e editie. Daarin nemen we uw aandachtspunten mee: we zullen de kaarten aanpassen aan de meest actuele situatie. We zijn het met u eens dat de weergave van vluchtelingenstromen vanuit de Westbank verwarrend is; ook op dit punt zullen we aanpassingen verrichten.
Tot slot wil ik u hartelijk danken voor uw constructieve bijdrage. Het helpt ons een zo evenwichtig mogelijke cartografische beschrijving te geven van dit soort complexe situaties.”