• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

‘Het Palestijnse volk bestaat niet’

Zaterdag, Januari 22, 2011 / Last Modified: Vrijdag, April 5, 2019

Interview met PLO topman Zahir Muhsein. Trouw, 31 maart 1977.

Palestina bestaat niet“Palestina bestaat niet. Het woord is een uitvinding van de Zionisten. Wij kennen het niet.” Arabische leider Auni Bey Abdul Hadi tot de Britse onderzoekscommissie Peel, 1937.

Volgens Mohsen bestaat er namelijk in feite geen apart Palestijns volk. “Tussen Jordaniërs, Palestijnen, Syriërs en Libanezen bestaan er geen verschillen. Wij maken deel uit van één volk, de Arabische natie.  …. Wij zijn één volk. Alleen maar om politieke redenen onderschrijven wij zorgvuldig onze Palestijnse identiteit. Het is namelijk van  nationaal belang voor de Arabieren om het bestaan van de Palestijnen aan te moedigen tegenover het zionisme.

Ja, het bestaan van een aparte Palestijnse identiteit  is er alleen om tactische redenen. De stichting van een Palestijnse staat is een nieuw middel om de strijd tegen Israël en voor de Arabische eenheid voort te zetten.”

De logica van Mohsen is eigenlijk heel eenvoudig: “Omdat Golda Meir stelt dat er geen Palestijns volk bestaat, zeg ik dat er wel een Palestijns volk bestaat, dat zich van Jordanie onderscheid.”

Ook de strategie die Mohsen wil volgen is vrij simpel: “Jordanië is een staat met bepaalde grenzen. Het kan geen aanspraaken maken op Haifa, Jaffa, Jeruzalem en Beërsheva, terwijl ik wèl recht heb op Haifa,Jaffa, Jeruzalem en Beërsheva. De Palestijnse staat zou het recht hebben om op te treden namens alle Palestijnen in de Arabische wereld en elders. Als wij eenmaal al onze rechten in geheel Palestina hebben verworven, moeten wij de hereniging van Jordanië en Palestina geen moment uitstellen.”

Palestine is Southern Syria

NB Er circuleert op internet een andere tekstversie, dat is echter een terugvertaling uit de Engelse vertaling. Hieroboven staat de letterlijke tekst zoals die in Trouw stond. Een scan van het originele artikel is bij ons op te vragen.


Gerelateerd:

‘Palestijnen’ pas in 1968 in de Tweede Kamer

Weblog Keesjemaduraatje

 

“Het was de heer Boetes van de PSP die in de Eerste Kamer de eer had de term “Palestijnen” voor het eerst te gebruiken. We schrijven  11 juni 1968. Opvallend is wel, dat hij afwisselend spreekt over “Palestijnse Arabieren” of “Arabische Palestijnen”. De zelfstandige term “Palestijnen”wordt pas later in zijn tekst een keer genoemd. De senator vecht door het citeren van een “El Fatah”- verklaring, het recht van bestaan van Israël aan.”

Dit bevestigd dat de term pas gelanceerd is na de oprichting van de ‘Palestijnse’ terreurorganisatie, in 1964. Het eerste Handvest daarvan sprak trouwens ook nog consequent niet over “Palestijnen”, maar over “Palestijnse Arabieren”.

 

NB Volgens Google duikt het begrip “Palestijns volk” internationaal voor het eerst op in 1960.

 

Gerelateerd:

-- Reacties gesloten.