• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Activisten Gaza-schepen wilden sterven als martelaar

Woensdag, Juni 2, 2010 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

2 juni 2010.

 

Minstens drie Turkse mannen die meevoeren op het konvooi dat de confrontatie zocht met het Israelische leger, wilden sterven als martelaar. Ook andere opvarenden wilden liever dood dan Gaza bereiken.

Dat hebben nabestaanden woensdag tegen Turkse krant Vatan gezegd.

 
Martelaar

Een was een 39-jarige man uit Turks Koerdistan, die studeerde aan de islamitische universiteit al-Azhar in het Egyptische Cairo.

“Hij wilde al jaren naar Palestina,” zegt zijn vrouw. “En hij bad constant om martelaar te worden.”

Een ander slachtoffer was aanhanger van een extremistische islamitische politieke partij. De derde dode werkte voor de hulporganisatie IHH, die ervan verdacht wordt banden te onderhouden met terreurnetwerk al-Qa’ida. Ook een vierde Turk die omkwam bij de aanval, zou bij IHH betrokken zijn geweest.

 

Liederen

Het lijkt erop dat veel actievoerders andere doelen hadden dan het ‘helpen van Palestijnen in Gaza’ (zie video rechts). Zo zegt een islamitische vrouw tegen een journalist aan boord:

“We zien twee prachtige uitkomsten tegemoet: of we bereiken Gaza, of we sterven als martelaar.”

Tevens werden er aan boord antisemitische liederen gezongen, waarin de intifada’s tegen Israel worden verheerlijkt.

 

Geweld

Het konvooi had hulpgoederen aan boord en was op weg naar Gaza. Na herhaalde waarschuwingen van Israelische zijde, besloot Israel de schepen te enteren.
Daar werden de soldaten door opvarenden belaagd met stokken en stoelen, waarop het leger besloot geweld te gebruiken. Bij de confrontatie kwamen negen tot negentien mensen om het leven.

-- Reacties gesloten.