• Donderdag, 17 Oktober 2019
  • 18 Tishri, 5780

Likoed Nederland

VN: doden aanval waren niet in VN-school

Donderdag, Februari 5, 2009 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

5 februari 2009.

 

De 43 Palestijnen die op 6 januari tijdens een Israelische aanval op doelen in het vluchtelingenkamp Jabalya in de Gazastrook werden gedood, bevonden zich op het moment van de aanval niet in een VN-school. Dat zegt woordvoerder Chris Gunness van UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. In de school werden wel mensen gewond. De mortiergranaten belandden op straat, niet op de school zelf.

De Israelische aanval van 6 januari veroorzaakte grote internationale ophef en diplomatieke druk op Israel om de oorlog in de Gazastrook te beeindigen. De VN hadden hun 23 scholen ter beschikking gesteld als schuilplaats voor vluchtelingen, die het geweld in de Gazastrook niet konden ontvluchten. Tijdens de oorlog, waarin circa 1.300 Palestijnen werden gedood, onder wie honderden burgers, zijn diverse VN-scholen en het VN-hoofdkwartier in Gaza beschoten.

In de school in Jabalya bevonden zich honderden vluchtelingen. De Canadese krant The Globe and Mail reconstrueerde de Israelische aanval vorige week en trok de conclusie dat de Palestijnse doden op straat vielen, niet binnen het schoolterrein. Daar vielen wel gewonden, en er was veel schade.

UNRWA zegt dat er verwarring is ontstaan over de precieze gebeurtenissen van 6 januari. VN-organisatie OCHA heeft volgens de UNRWA-woordvoerder na de aanval het bericht verspreid dat de 43 doden in de school vielen, niet daarbuiten. Aanvankelijk zei OCHA dat Israelische granaten dichtbij de school waren geland, later stelde de VN-organisatie dat de mortiergranaten op de school waren geland.

Gunness: “UNRWA heeft zoiets nooit gezegd, er valt voor ons dus niets te herroepen. Er bevonden zich geen Hamas-strijders in de school, de 43 doden vielen buiten de school.”

Over de details van de aanval bestond vanaf het begin onduidelijkheid, omdat ook het Israelische leger verschillende versies presenteerde. Aanvankelijk zei een Israelische woordvoerder dat zich in de school strijders van Hamas hadden verscholen, die de vluchtelingen “op cynische wijze” als menselijk schild gebruikten en op het Israelische leger schoten.

Het leger gaf zelfs twee namen vrij van de omgekomen Hamas-militanten. Er werden videobeelden verspreid, die echter uit 2007 bleken te stammen.
UNRWA ontkende dat zich Hamas-strijders in de school bevonden en zei dat de VN door de Israelische beschuldiging ten onrechte verdacht werden gemaakt.
Daarop trok het leger die versie in en meldde dat er van nabij de school was geschoten.

-- Reacties gesloten.