29 mei 2008.
Acht jaar geleden was het wereldnieuws. De twaalfjarige Palestijnse jongen Mohammed al-Durra werd door de Israelis doodgeschoten. Maar er rees al snel twijfel over de echtheid van het dramatische gebeuren en de vaststelling door de camera ervan. Nu is er ook een uitspraak van het hoger Frans gerechtshof, die het bedrog bevestigt.
Propaganda
De beelden tonen Mohammed die zo dicht mogelijk bij zijn vader Jamal kruipt terwijl de kogels hen om de oren vliegen. De jongen overleefde de vijandige aanval niet. Dat zouden de feiten zijn. Het jonge slachtoffer wordt sindsdien voor allerhande propaganda opgevoerd, ter meerdere eer en glorie van het Palestijnse volk. Vele zogenaamde martelaars werden tot zelfmoordaanslagen bewogen door de aangrijpende beelden.
In scene gezet
Maar de feiten werden al gauw in twijfel getrokken. De Palestijnse cameraman, die de beelden voor France 2 schoot, ‘fakete’ ook in het verleden al beeldinformatie. Onderzoek wees uit dat de kogels niet van de kant van de Israelis konden komen. Het zou zelfs allemaal in scene gezet zijn, een ‘hoax’ (bedrog), beweerde Philippe Karsenty die een onafhankelijk onderzoeksteam leidde.
Beroep
Karsenty werd voor zijn boude uitspraken eerst veroordeeld voor laster en eerroof, maar hij ging in hoger beroep. Daar haalde hij vorige week zijn gelijk.
France 2 en haar reporter gaan nu naar het hoogste gerechtshof in Frankrijk, dat enkel over de techniciteit kan oordelen en niet meer over de feiten zelf.
De geloofwaardigheid van de Franse pers krijgt hierdoor alvast een serieuze deuk.