28 februari 2008.
GAZA-STAD – De dieren op Al Aqsa-tv sterven een voor een als gevolg van de bezetting. Hamas biedt een alternatieve Sesamstraat.
De nieuwslezer van het tv-station Al Aqsa bladert nog snel door zijn tekst voordat, inshallah, het journaal van drie uur begint. De achterwand is helemaal groen geschilderd – dat is de huiskleur van Hamas. Niet dat de kijker daar op televisie iets van terugziet, want de technici plakken met de computer het vaste journaaldecor achter de presentator voordat ze de uitzending naar de satelliet stralen. In de kleine studio in Gaza-Stad is aan moderne snufjes geen gebrek.
Tegenover de nieuwslezerstafel staat het kleurige decor opgestapeld van Pioniers van morgen, het in Israel en het Westen veelbesproken kinderprogramma van Al Aqsa-tv. Op het achterdoek zijn knuffelbeertjes afgebeeld met het bijschrift Best Friend. Iedere vrijdagmiddag presenteert de devote en tegelijk scherp van de tongriem gesneden tiener Saraa Barhoum hier 50 minuten live televisie voor kinderen tot 10 jaar.
De in 2006 opgerichte zender geldt als spreekbuis van het islamistische Hamas-bestuur in Gaza – het is in de hele Arabische wereld te zien, en binnenkort hoopt Al Aqsa-tv dat ook Europa het station kan ontvangen.
Zelfbenoemde ‘waakhonden van de Arabische media’ volgen de uitzendingen nauwlettend. Tien maanden geleden maakten zij veel misbaar over de Mickey Mouse-achtige mascotte Farfur, die pleitte voor een islamitische overheersing van de wereld. Op YouTube zijn inmiddels veel fragmenten te vinden die moeten aantonen dat de kinderen tot terreur en jodenhaat worden aangezet.
De levensgrote muis Farfur is intussen overleden: hij is vermoord door de Israelische inlichtingendienst, omdat hij weigerde de sleutel in te leveren van het huis dat zijn opa ooit had in de buurt van Tel Aviv.
Zijn opvolger Nahoul, een levengrote bij, is ook alweer dood: hij was ziek en door de Israelische blokkade van Gaza had de dokter niet de juiste medicijnen ter beschikking. Sinds kort is de hoofdrol in Pioniers van morgen weggelegd voor een levensgroot konijn, dat luistert naar de heldhaftige naam Asoud. Hij is een Palestijnse vluchteling die naar Gaza is teruggekeerd toen de grens met Egypte in januari open was.
“Ook Asoud gaat straks dood”, zegt programmamaker Saed. “Iedereen gaat toch dood?”
Het is al met al geen Sesamstraat. Presentatrice Saraa Barhoum praat in de uitzending met kinderen die naar het programma bellen met verhalen over vaders die in een Israelische gevangenis zitten, of anderszins te lijden hebben onder de Israelische bezetting. De gesprekjes zijn doordesemd met oproepen voor de strijd, het martelaarschap en de verovering van Jeruzalem.
Per uitzending bellen tussen de 40 en 50 kinderen, zegt programmadirecteur Saed. Andere kijkcijfers zijn er niet. Hoe Al Aqsa-tv het doet in de concurrentie met tientallen andere Arabische tv-stations, is niet bekend.
“Wij zijn anders dan Al Jazeera of Al Arabiya – wij hebben een boodschap voor de kinderen”, zegt Saed. “We moeten ze leren over Jaffa en Haifa (steden die in Israel liggen, red.). We willen dat ze niet vergeten dat die plaatsen van ons zijn, we willen hun verlangen ernaar aanwakkeren. Ze hebben die steden nog nooit gezien, maar ze moeten beseffen dat daar ons vaderland ligt.”