• Maandag, 23 September 2019
  • 23 Elul, 5779

Likoed Nederland

Libanese gevangenen: overdreven

Woensdag, Oktober 17, 2007 / Last Modified: Zondag, December 18, 2016

Door Likoed Nederland ingezonden brief in de Volkskrant van 17 oktober 2007.

 

U schrijft in de Volkskrant van 16 oktober dat “Hezbollah van begin af aan heeft willen onderhandelen over het lot van Eldad Regev en Ehud Goldwasser, de twee in 2006 ontvoerde soldaten. Israel koos voor een grootscheepse luchtaanval en later een grondinvasie.”

U suggereert daarmee dat de schuld van de Libanon oorlog van 2006 bij Israel ligt. De start van de agressie was echter de Katoesja beschietingen door Hezbollah op burgerdoelen en de aanval van Hezbollah op een Israelische grenspost op Israelisch grondgebied, waarbij de twee gevangenen werden gemaakt en drie Israelische soldaten werden gedood.

Dit was zonder enige aanleiding. De Israelische reactie daarop als oorzaak voorstellen zet de feiten op zijn kop.

Verder schrijft u dat te verwachten dat er nog een gevangenenruil zal komen “waarbij Israel vermoedelijk een groot aantal Libanezen moet vrijlaten.” Dit kan onmogelijk, aangezien Israel slechts drie Libanezen gevangen houdt (volgens opgave Israel, Hezbollah zegt dat het er vier zijn, bron: Wikipedia).

Alle overige Libanese gevangenen heeft Israel bij een gevangenenruil in 2004 reeds vrijgelaten. Die laatste drie weigerde Israel te laten gaan. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om Samir Kuntar. Hij schoot op het strand een vader dood voor de ogen van zijn vierjarig dochtertje, doelbewust zodat dat het laatste zou zijn dat zij van haar leven zou zien. Daarna sloeg hij haar met zijn geweerkolf de hersens in.

-- Reacties gesloten.