25 oktober 2007.
Hamas en Fatah schenden in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever op grote schaal de mensenrechten. Het is de hoogste tijd voor een onafhankelijk onderzoek en een internationaal wapenembargo. Dat zegt Amnesty International in een gisteren uitgebracht rapport.
Eerder deze week uitte de Palestijnse mensenrechtenorganisatie PHRMG in een eigen publicatie dezelfde klachten.
Volgens Malcolm Smart, directeur van Amnesty’s afdeling voor het Midden-Oosten, is de rechteloosheid in de Palestijnse gebieden grotendeels het gevolg van het falen van de Palestijnse overheid de wet te handhaven. Dat geldt niet alleen voor de Gazastrook, waar Hamas in juni de macht greep, maar ook voor de door Fatah beheerste Westoever.
Dat de aandacht voor de Westoever wat is verslapt, komt volgens Amnesty door de vredesconferentie die voor volgende maand is gepland in het Amerikaanse Annapolis. Aan de vooravond daarvan zou de internationale gemeenschap proberen het Palestijnse Bestuur zoveel mogelijk uit de wind te houden.
Amnesty vindt dat de internationale gemeenschap geen wapens meer moet leveren aan de Palestijnen voor er een eind is gemaakt aan het machtsmisbruik.
De Palestijnse politie heeft de laatste maanden op de Westoever meer dan duizend Hamasactivisten opgepakt. Volgens Amnesty worden de meesten niet van enige misdaad beschuldigd. Een aantal van hen is opgesloten in plaatsen die daarvoor niet zijn bestemd en de politie negeert dikwijls orders van rechtbanken om mensen bij gebrek aan bewijs vrij te laten. Het aantal berichten over martelingen neemt toe.
De Palestijnse overheid weigert ondertussen op te treden tegen Fatahmilitanten die zich schuldig hebben gemaakt aan het ontvoeren en vermoorden van Hamasaanhangers of aan brandstichting in Hamasinstellingen.
De zwaarste schendingen deden zich in de zomer voor in de Gazastrook. Daar brachten milities van Hamas en Fatah de levens van burgers in gevaar door hun conflict uit te vechten in woonwijken. Ernstiger was dat ook officiele en onofficiele politie-eenheden zich in de strijd mengden. “Rivaliserende politiemachten die naleving van de wet hadden moeten afdwingen en de bevolking hadden moeten beschermen, pleegden verraad aan hun verantwoordelijkheid door zich partijdig op te stellen,” schrijft Amnesty.
Na de machtsovername door Hamas leek het er even op dat de rust in de Gazastrook was hersteld. Maar dat is volgens Amnesty snel aan het veranderen. De eigen politiemacht van Hamas is onvoldoende op haar taak berekend en hoeft nauwelijks rekening en verantwoording af te leggen.
“Als gevolg daarvan zijn aanhoudingen op dubieuze gronden en marteling van arrestanten door Hamaseenheden nu wijd verspreid,” schrijft Amnesty.
“Hetzelfde geldt voor aanvallen op betogers en op journalisten die verslag doen van dergelijke incidenten.”