23 juni 2007.
Sinds Hamas de controle over de Gazastrook heeft overgenomen, is de positie van Palestijnse christenen verder onder druk komen te staan. “Ik houd mijn hart vast”, zegt een medewerker van Open Doors.
In Gaza Stad hebben gewapende aanhangers van de terreurorganisatie het gebouw van de Gaza Baptist Church de afgelopen dagen bezet, meldt Jeno Sebok van Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.
Dat gebeurde al eens in februari door aanhangers van Fatah, de rivaliserende partij onder leiding van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die vorige week donderdag uit de Gazastrook werd verdreven.
“Het gebouw telt zes verdiepingen en ligt op een strategische plaats. De strijders gebruiken het om vanaf het dak te schieten.”
De soldaten van Fatah verlieten destijds de kerk zonder die verder te beschadigen. De Hamas-militanten gingen minder zachtzinnig te werk.
Pastor Hanna Massad, voorganger van de enige evangelische kerk in Gaza, had de strijders verzocht het gebouw verder met rust te laten. Desondanks plunderden ze de kerkzaal: onder meer de geluidsapparatuur werd meegenomen, aldus Sebok.
De Jerusalem Post meldde gisteren een toename van aanslagen op christelijke instellingen door moslimextremisten. De dreiging zou zo groot zijn dat christenen tegenover de Israelische krant verklaarden de Gazastrook te willen verlaten, zo gauw de grenzen weer opengaan. Zij vrezen voor hun leven en zouden op de internationale gemeenschap een beroep hebben gedaan om hen te beschermen.
Gemaskerde mannen pleegden een gewapende overval op een rooms-katholieke kerk en een school. Ze plunderden de gebouwen en staken die in brand.
“De mannen forceerden zich een toegang door met raketwerpers op de hoofdingangen te schieten. Binnen vernielden ze ongeveer alles, ook kruizen en bijbels”, aldus priester Manuel Musalam, leider van de kleine rooms-katholieke gemeenschap in de Gazastrook.
Fatah-leider Abbas veroordeelde de aanslagen. “De president beloofde dat hij zijn uiterste best zal doen om aanslagen op christenen te voorkomen.”
Woordvoerders van Fatah, die alleen nog greep heeft op de Westelijke Jordaanoever, hielden Hamas verantwoordelijk voor de aanslagen. Een woordvoerder van de terreurorganisatie ontkende elke betrokkenheid.
Hij wijst op een aanslag in april op een christelijke boekwinkel van het Palestijns Bijbelgenootschap in Gaza Stad, gesponsord door zijn organisatie. Eerder waren er al bedreigingen. “Toen is contact gezocht met Hamas en de toen nog aanwezige Fatahpartij. Zij ontkenden er bij betrokken te zijn.”
In de Gaza opereren ook moslimextremistische splintergroeperingen. “Daarom houd ik mijn hart vast voor de positie van christenen in Gaza.”