5 juni 2007.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdag, op de dag af veertig jaar na het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog, in een toespraak op televisie gewaarschuwd dat een burgeroorlog onder de Palestijnen ophanden is.
Abbas noemde de onderlinge strijd van de Palestijnen erger dan het leven onder Israelische bezetting.
Abbas sprak van een zwarte dag voor de Palestijnen, toen Israel in 1967 de Westoever, Gazastrook en delen van Jeruzalem veroverde. In zijn toespraak toonde hij zich dinsdag vooral bezorgd over het onderlinge Palestijnse geweld tussen zijn Fatah-partij en Hamas en zei hij van mening te zijn dat het geweld de internationale reputatie van de Palestijnen heeft geschaad.
Tevens uitte hij kritiek op de Palestijnen die vorig jaar een Israelische soldaat ontvoerden en op hen die ondanks Israels terugtrekking uit de Gazastrook in 2005 raketten op Israelische doelen blijven afvuren. Daarmee lokken zij slechts vergeldingsacties uit, zo stelde Abbas.
In maart kwam weliswaar een politieke coalitie tussen de Palestijnse facties tot stand, maar vorige maand brak het geweld opnieuw in alle hevigheid uit. Abbas zei dat hij honderden uren aan de onderhandelingstafel heeft doorgebracht om het bloedvergieten te stoppen, maar dat hij daarmee niet heeft kunnen voorkomen dat de Palestijnen zich op de drempel van een burgeroorlog bevinden.
Over Israel zei Abbas dat hij premier Ehud Olmert bij hun volgende ontmoeting onder druk zal zetten om onderhandelingen te beginnen over een slotovereenkomst voor vrede tussen Israel en de Palestijnen. Die onderhandelingen liepen in 2001 spaak ten tijde van de tweede Palestijnse intifada.
Israel heeft gezegd niet met de Palestijnse regering te willen onderhandelen zolang Hamas de staat Israel niet erkent en de wapens niet neerlegt. Palestijnen zeggen op hun beurt dat Israel niet wil onderhandelen omdat het niet bereid is tot vergaande concessies.
In de Arabische wereld heeft de Zesdaagse Oorlog een grote impact gehad die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Egypte, Syrie en Jordanie verloren destijds grondgebied aan het machtige Israelische leger en hoewel er in de tussentijd vredesverdragen zijn gesloten, wordt Israel onder grote delen van de Arabische bevolking nog steeds als de aartsvijand gezien.
Volgens de Egyptische columnist Wael Abdel Fattah van het weekblad Al-Faqr is de wond van de nederlaag van 1967 nog zo diep, dat Arabieren vandaag de dag allerhande tegenslag er nog steeds aan wijten; van prijsstijgingen, dictaturen, religieus extremisme en sektarisch geweld tot zelfs seksuele impotentie.