• Woensdag, 18 September 2019
  • 18 Elul, 5779

Likoed Nederland

Vergeldingsacties

Zondag, April 22, 2007 / Last Modified: Dinsdag, December 27, 2011

Ingezonden brief, geplaatst in Internationale Samenwerking, een uitgave ondersteund door het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking, april 2007.
Deze brief geplaatst is in overleg met de redactie geplaatst als rectificatie.

 

Een fotobijschrift in het maart nummer van 2007 luidt: “Een vergeldingsactie door het Israelische leger in het dorpje Beith Hanoun november vorig jaar eindigde in een drama. Enkele tankgranaten die in een huis explodeerden, doodden negentien leden van de Al Ahtamma-familie.”

Dit is pertinent onjuist. Het Israelische leger neemt principieel nimmer vergeldingsacties tegen burgerdoelen. Wat er aan de hand was, was dat terroristen in de nabijheid raketten afvuurden op Israel, in hun geval trouwens wel bewust op burgerdoelen. Bij het terugschieten uit zelfverdediging werd helaas het woonhuis geraakt.

Dat strijders gebruik maken van de dekking van burgers is overigens een oorlogsmisdaad volgens de vierde Conventie van Geneve. Het had u gesierd als u deze context vermeld had.

Immers, als Palestijnse terroristen niet de nabijheid van deze familie hadden uitgekozen om hun raketten af te schieten, had deze tragedie niet plaats gevonden.

-- Reacties gesloten.