CIDI, 9 februari 2007.
Opmerking van Likoed Nederland: de behandeling van christenen in de Arabische wereld is een onderwerp dat in de ‘politiek correcte’ pers vrijwel wordt doodgezwegen.
De positie van de – veelal Palestijnse – christenen in Bethlehem is de laatste jaren steeds meer onder druk komen te staan. Historisch gezien is Bethlehem een christelijke stad waar christenen in het gemeentebestuur zaten.
Samen met het met het nabijgelegen Beit Jala en Beit Sahur vormde Bethlehem de grootste christelijke enclave op de West Bank. Het angstige zwijgen over hun behandeling door moslims en autoriteiten wordt door steeds meer christenen doorbroken.
Nadat Bethlehem, als onderdeel van de Oslo-akkoorden was overgedragen aan de Palestijnse autoriteit is de positie van christenen onder druk komen te staan.
Palestijnse christenen worden geweerd uit vertegenwoordigende functies en worden geintimideerd. Zo kun je op veel plekken graffiti vinden met teksten als “Eerst de zaterdagmensen (Joden) en dan de zondagmensen (christenen)”.
Dergelijke leuzen worden ook vaak gescandeerd tijdens anti-Israelische demonstraties. In de moskeeën wordt opgeroepen tot anti-christelijk geweld, en christelijke vrouwen worden in toenemende mate lastiggevallen als zij ‘westerse’ kleding dragen.
De oprukkende islamisering onder de Palestijnen leidt er toe dat de christenen gemarginaliseerd raken binnen hun eigen samenleving.
Wereld zwijgt
De Jerusalem Post berichtte op 25 januari over de toenemende aanvallen die door moslims worden uitgevoerd op christenen en hun bezittingen. Een aantal families heeft het stilzwijgen verbroken en vertelde aan de pers dat zij al brieven hebben geschreven aan Mahmoud Abbas, het Vaticaan, kerkleiders en Europese regeringen, om de toenemende bedreigingen aan de orde te stellen, maar dat hun klachten niet gehoord zijn.
Volgens Samir Qumsiyeh, eigenaar van de particuliere Shepherd TV-zender is de situatie buitengewoon gevaarlijk. “Ik denk dat er over vijftien jaar geen christenen meer in Bethlehem wonen. Je zult naar ze moeten zoeken als naar de spreekwoordelijke speld in de hooiberg. Dit is een heel verdrietige situatie.”
Qumsiyeh is een van de weinigen die naar buiten durft te treden met zijn verhaal. Hij was doelwit van talrijke doodsbedreigingen en zijn huis is onlangs met brandbommen bestookt. Hij zegt documentatie te hebben over 160 aanvallen op christenen in de laatste paar jaar.
Beroving en mishandeling
Qumsiyeh vertelt dat een monnik in elkaar geslagen is toen hij een groep moslimmannen probeerde te weerhouden om land van christenen in Beit Sahur in bezit te nemen.
Dieven kiezen met name christelijke families als doelwit. Fuad en Georgette Lama kwamen er vorig jaar september op een ochtend achter dat moslims uit een nabijgelegen dorp hun stuk familiegrond door middel van een schutting hadden ‘ingenomen’. Volgens de 72-jaar oude Fuad Lama zijn de boosdoeners een ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit en een advocaat. Later werden zij benaderd door veiligheidsambtenaren van de Palestijnse Autoriteit die hun hulp aanboden bij het verjagen van de indringers. Lama betaalde die mensen 900 euro, maar zijn land kreeg hij er niet mee terug. Integendeel, de oude Lama werd in elkaar geslagen met stokken en bedreigd met geweren.
Volgens het echtpaar zijn al hun olijfbomen vernietigd en is hun land in kleine stukjes opgedeeld die te koop zijn aangeboden.
Na een brandbrief aan Abbas beloofde die een onderzoek in te stellen, maar de Lama’s hebben hun land nog steeds niet terug. Volgens hen zijn er veel mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren, maar durven de meesten niet naar buiten te komen met hun verhaal. Lama zegt dat ook de christelijke leiders bang zijn om de problemen aan de kaak te stellen.
Volgens Edward Salama, een buurman van het echtpaar worden de problemen veroorzaakt door de anarchie in de stad. Zelfs de politie is bang voor de dieven, aldus de man. “Wanneer ik zie hoe de christenen hier behandeld worden maak ik me ernstig zorgen over de toekomst. Christenen worden aangevallen omdat ze zwak zijn.”
Dhimmi’s
Volgens een zakenman die anoniem wilde blijven zijn de omstandigheden van christenen sinds 1995, toen Bethlehem aan de Palestijnse Autoriteit werd overgedragen, steeds verder verslechterd. Hij zegt dat dagelijks families vertrekken naar de VS, Canada of Latijns-Amerika omdat de autoriteiten hen in de kou laten staan.
In de islam worden christenen als dhimmi’s beschouwd, dat wil zeggen als tweederangsburgers die bescherming van de islam genieten. Dhimmitude is een wezenlijk onderdeel van de islam, het is een ‘beschermingspact’ waarbij de islamitische heerser zijn oorspronkelijke recht om (Joden en christenen) te doden of tot slaaf te maken opgeeft, zolang zij een speciale belasting betalen.
Islam is de officiele godsdienst van de Palestijnse Autoriteit en Hamas ijvert voor de uitbreiding van de islamitische invloedssfeer op de Palestijnse samenleving. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen wet die de godsdienstvrijheid van de inwoners van de Palestijnse gebieden waarborgt. Ook een onderzoek van de Israelische regering wijst uit dat christelijke landbezitters in Bethlehem de facto rechteloos zijn.
Die conclusies komen ook naar voren in reportages van The Washington Times en de Boston Globe.
In september 2005 stelden de Tweede-Kamerleden Van der Staaij (SGP) en Herben (LPF) kamervragen aan minister Bot over de verslechterende positie van de christenen in de Palestijnse gebieden. Zij haalden een incident aan wat voor de minister aanleiding was om te antwoorden dat hij niet de indruk had dat de positie van christenen structureel verslechterde, en hij daarom geen aanleiding zag om de kwestie aan de orde te stellen bij de Palestijnse Autoriteit.