14 augustus 2006.
Persbureau Reuters heeft de fotograaf ontslagen die zeker twee foto’s die hij nam in Libanon heeft gemanipuleerd. De bijna duizend foto’s die Adnan Hajj nam voor Reuters, zijn niet meer te koop.
Oplettende webloggers vielen over de rookontwikkeling op een Reuters-foto die was genomen na een Israelische aanval op Beiroet.
De rook bleek wel erg zwart. Na onderzoek van Reuters bleek dat de fotograaf met behulp van Photoshop, een softwareprogramma voor het bewerken van foto’s, de rook donkerder heeft gemaakt (lees een verklaring van Reuters en bekijk de foto voor en na manipulatie).
Op een andere foto blijkt Hajj, een Libanese freelance-fotograaf, een Israelische F-16 te hebben versierd met twee steekvlammen. De fotograaf ontkent de manipulatie in een interview met de Britse BBC.
Reuters heeft de regels verscherpt, maar de ontmaskering van de fotograaf zet wel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van informatie uit het Midden-Oosten. Het aantal slachtoffers van de bloedige aanval op het Libanese dorp Qana bleek later overdreven. Aanvankelijk werd gesproken van meer dan vijftig doden. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch houdt het op 28.
En de Libanese premier Fouad Siniora, die maandag tijdens een vergadering van Arabische ministers voor de camera’s in huilen uitbarstte, moest maandag erkennen dat hij te snel was met zijn beschuldiging richting Israel dat bij een bombardement in Zuid-Libanon ‘opzettelijk zeker veertig burgers’ waren gedood. Er bleek in Houla een persoon gedood.