25 december 2005.
Opmerking van Likoed Nederland: deze artikelen zijn interessant omdat ze laten zien hoe de Nederlandse pers soms met open ogen in Palestijnse propaganda-opzetjes loopt.
In het artikel in de Spits – in navolging van het ANP – wordt zonder de feiten na te gaan verteld wat de Palestijnen zeggen: dat Bethlehem vrijwel onbereikbaar zou zijn door de bouw van het veiligheidshek. Wat er echt gebeurd is staat in De Telegraaf: dat (notabene door de rust die het hek gebracht heeft) het aantal bezoekers van Bethlehem juist is verdubbeld.
Tienduizenden pelgrims hebben zondag kerst gevierd in Bethlehem in de Palestijnse gebieden, het grootste aantal sinds het uitbreken van de tweede intifada in 2000.
Naar schatting zo’n dertigduizend christenen trotseerden de kou en de zware regen om de geboorte van Christus te vieren in of in de buurt van de Geboortekerk. Vorig jaar bedroeg het aantal bezoekers ongeveer de helft en meden veel pelgrims de stad op de Westelijke Jordaanoever in verband met het Israelisch-Palestijnse conflict.
De bewoners van Bethlehem zijn blij met de opleving van de jaarlijkse pelgrimage, een belangrijke bron van inkomsten voor de stad. Dat de spanningen rond de stad niet teneinde zijn bewijst echter de aanwezigheid even buiten de stad van de muur die Israel bouwt als afscheiding tussen Israelisch en Palestijns gebied.
De hoogste katholieke gezant in Israel, Michel Sabbah, gaf op kerstavond een mis in de Geboortekerk en riep alle partijen in het Middenoostenconflict op om vrede te sluiten en een einde te maken aan het geweld. De mis werd mede bijgewoond door de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.
De Israelische premier Ariel Sharon feliciteerde lokale christelijke leiders zaterdag met kerst en sprak de hoop uit dat komend jaar Israel en de Palestijnen vrede en veiligheid zou brengen.
Kerst Bethlehem achter hek
SP!TS (ANP), 23 december 2005.
Het Palestijnse Bethlehem maakt zich op voor de eerste kerstviering achter de Israelische ‘veiligheidsmuur’. Pelgrims uit de hele wereld moeten nu de geboortestad van Jezus betreden via een complex van controleposten en een grote zware poort. “’s Werelds grootste gevangenis”, noemt de burgemeester van Bethlehem zijn stad.
De Israeliers wijzen erop dat de internationaal omstreden veiligheidsbarriere, die onder meer bij Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever is opgericht, de veiligheid moet garanderen. Volgens verscheidene Israelische media zullen de Israelische strijdkrachten vanaf zaterdag terughoudend zijn met hun controles rond Bethlehem.
Pelgrims zullen geen speciale pasjes of documenten nodig hebben om de stad in en uit te gaan, maar geregeld zullen onder meer toeristenbussen en bussen van Palestijnen worden gecontroleerd. Wel zullen er meer militairen paraat zijn bij de sinds november geopende controlepost bij de toegang tot de stad.
De Latijns patriarch, de leider van de rooms-katholieke kerk in Israel en de Palestijnse gebieden, zal dit jaar op zijn traditionele tocht van Jeruzalem naar Bethlehem dan ook op een metalen hek vol prikkeldraad stuiten. De Israeliers zullen de poort evenwel openen om de traditie van de kerstnacht niet te frustreren.
Burgemeester Victor Batarseh van Bethlehem verzucht in de jongste editie van The Christian Science Monitor dat Israel behalve een politieke ook een “economische oorlog” tegen zijn stad voert. De toeristensector in Bethlehem lijdt onder de Israelische omsingeling van de stad, zeker in deze kerstperiode, zegt hij. “Het was al moeilijk binnen te komen, nu is het nog moeilijker.”
Desondanks is de verwachting dat tienduizenden pelgrims een bezoek aan de geboortestad van Jezus zullen brengen.
De Israelische strijdkrachten hameren erop dat de afscheidingsmuren en -hekken een doel dienen, het weren van Palestijnse zelfmoordenaars. Militaire woordvoerders hebben de afgelopen dagen ook steeds gezegd dat Bethlehem nu wellicht een vredige plaats lijkt, maar dat veel militante Palestijnen er hun uitvalsbasis hebben.