21 januari 2005.
Opmerking van Likoed Nederland: dit Arabische cultuurfenomeen – dat de basis vormt voor de Arabische leugenpropaganda – wordt in de Europese media veel te weinig onderkent.
De familie van Ali el Bejjati, de jongen die maandag in Amsterdam-Oost door zijn slachtoffer werd doodgereden, houdt vol dat hij een lieve jongen was en geen tasjesdief. Ook al is zijn criminele verleden inmiddels bij iedereen bekend, de familie blijft die ontkennen.
Het is een Marokkaans fenomeen, zeggen deskundigen. “Als je iets niet ziet, dan is het er ook niet. Dat is een cultureel-Marokkaans gegeven,” aldus Niels Duits van de Forensisch Psychiatrische Dienst.
Duits: “Onze praktijkervaring is dat er bij Marokkanen vaak sprake is van psychologische ontkenning. Wij krijgen van ouders van delinquenten vaak te horen dat hij thuis zo’n aardige jongen is.”
Ook vrienden van Ali blijven benadrukken dat het ‘een goede jongen’ was. “Hij was echt geen hangjongere. Hij zat op school en had twee bijbaantjes. Ali was met zijn toekomst bezig,” zeiden ze woensdag in deze krant.
Duits illustreert het met een anekdote die een vriend jaren geleden meenam uit Marokko: “Als daar de whisky in een limonadefles zit, is het ook geen whisky.”
Dat Ali in 2000 ook al opgepakt en veroordeeld werd voor een tasjesroof in Oost, doet voor zijn vrienden en familie niet terzake. Over het feit dat hij al vier maanden in voorarrest zat voor een gewapende overval, waarvoor hij begin deze week opnieuw moest voorkomen, wordt alleen gezegd dat hij nog steeds alleen verdachte was en zeker over twee weken zou zijn vrijgesproken.
De familie van Driss Arbib, die in 2003 op het Mercatorplein werd doodgeschoten, had dezelfde reactie. Het verhaal dat Driss van een ruzie in een eettentje was weggelopen om een mes te halen, kon gewoon niet waar zijn. De getuigen die zeiden dat Driss een mes op de agent had gericht, toen die het restaurantje in rende, moesten de waarheid hebben verdraaid.
“Driss was geen jongen die zoiets zou doen,” zei zijn broer.
“Een zonde in het verborgene is reeds voor tweederde vergeven,” luidt een Arabisch spreekwoord.