8 maart 2004.
Toelichting van Likoed Nederland: bovenstaande kop is niet de originele boven dit artikel in het NRC. Die luidde: “Palestijnen gedood bij acties Israel”.
Wij vinden echter het gebruik van kinderen als menselijk schild datgene wat in dit bericht het meeste aandacht zou moeten krijgen. Het is zowel in strijd met het Oorlogsrecht als de Rechten voor het kind. De Palestijnen doen het vrijwel dagelijks zonder dat het aandacht krijgt in de media. In dit artikel meldt de NRC het dus wel eens (echter zonder het af te keuren).
De Palestijnse Autoriteit heeft na een weekeinde waarin het Israelische leger 14 Palestijnen doodde, de Verenigde Naties gevraagd een troepenmacht in de Gazastrook te legeren.
De Israelische stafchef, generaal Ya’alon, heeft verdere offensieven aangekondigd. Palestijnse groepen zwoeren wraak.
De 14 doden, onder wie vier kinderen, vielen in de Palestijnse kampen Nusseirat en Bureij, waar het Israelische leger met tanks, helikopters en scherpschutters jacht maakte op leden van de (moslim)extremistische organisaties Hamas, Islamitische Jihad en Aqsabrigades. De operatie was gericht tegen degenen die de joodse nederzettingen in de Gazastrook, het Katif-blok, met onder vuur nemen.
Premier Sharon wil deze nederzettingen ontruimen. Volgens een woordvoerder van Sharon, betekent dat nog niet dat “wij de Palestijnen de vluchtelingenkampen laten gebruiken om van daaruit aanvallen te lanceren”.
In verband met Sharons plan heeft de Britse regering ook geopperd internationale troepen in de Gazastrook te stationeren. De Israelische regering heeft daar niet op gereageerd.
Terwijl Israel vanwege het carnavaleske Purim-feest een zwaar bewaakt fort leek, hadden in de kampen Nusserat en Bureij zware gevechten plaats en was het in alle, afgesloten Palestijnse steden zeer onrustig.
Nadat Israelische troepen de dichtbevolkte wijken was binnengetrokken, werden via de luidsprekers van de moskeeen leden van Hamas, Islamitische Jihad en Fatah opgeroepen in actie te komen.
Duizenden jongeren en kinderen volgden de gevechten en omringden de met antitankraketten bewapende Hamasstrijders met een soort menselijk schild.
Het aanzienlijke aantal gewonden, meer dan 100, wordt verklaard door de aanwezigheid van de jongeren in de vuurlinies van zowel het leger als de Palestijnse militanten. Voor Hamas noch het leger vormen de mensenmassa’s een belemmering om het vuur op elkaar te openen. Uren na de gevechten werden in geladen sfeer in Gaza demonstraties gehouden en de begrafenissen van de slachtoffers liepen uit op manifestaties.